Arne Colliander

Mandag møter mannen på tiltalebenken i Bergen byrett der han må stå til rette for den alvorlige anklagen om langvarig konemishandling.

— Det er heldigvis sjelden vi har saker der mishandlingen skal ha pågått over så mange år som i dette tilfellet, sier aktor i saken, politiadjutant Rune Malt ved Bergen politidistrikt.

Slo og sparket Den fornærmede kvinnen skal ha beskrevet ekteskapet som et voldsmareritt. Ifølge tiltalebeslutningen skal hennes ektemann første gang ha tydd til vold i 1977. Frem til november 1999, da hun anmeldte forholdet, skal 51-åringen jevnlig og ved en rekke anledninger ha utøvd vold mot henne.

51-åringen er tiltalt for å ha slått sin tidligere ektefelle med både flat og knyttet hånd mot hode og kropp, for å ha sparket henne, dunket hodet hennes mot veggen, og for å ha tatt kvelertak på henne.

Fysiske skader Ved flere anledninger skal overgrepene ha resultert i at kvinnen ble påført fysiske skader. Hun skal ha fått en rekke bloduttredelser, kutt i leppen, brudd på kjevebeinet, samt sterke smerter.

— Familievold er mer utbredt enn mange tror, men denne typen lovbrudd blir ikke alltid anmeldt. Det krever en god del mot å gå til politiet med en anmeldelse mot sin egen ektefelle eller samboer, sier politiadjutant Rune Malt.

Foreldelsesfristen er egentlig fire år. Når 51-åringen likevel er tiltalt for hendelser så langt tilbake som i 1977, skyldes det at overgrepene blir sett på som ett sammenhengende forhold.

Erstatning Det er Statsadvokatene i Hordaland som har tatt ut tiltalen mot 51-åringen. Konstituert statsadvokat Gunnar Fløystad har tatt forbehold om at det, i tillegg til fengselsstraff, kan bli lagt ned påstand om at 51-åringen må ut med erstatning til sin tidligere ektefelle.

Den øvre strafferammen for mishandling i ekteskap eller samboerforhold, er normalt ubetinget fengsel i to år. Dersom voldsutøvelsen har ført til alvorlige, fysiske skader, kan det legges ned påstand om seks års fengsel.