Natt til søndag 24. august 2008 satt to sminkede og spente 13 år gamle jenter i baksetet på en taxi som skulle kjøre dem til en adresse på Askøy.

De hadde tidligere på dagen tatt kystbussen fra Stavanger uten at foreldrene skal ha visst om det. Poenget med reisen var å møte en mann som en av jentene hadde snakket med på internett i en ukes tid.

Ville betale med mobil

Mannen hadde sagt at han hadde kontakter i et modellbyrå i Spania, at han kunne ta gode kjendisaktige bilder av henne og at hun kunne tjene tusenvis av kroner som modell fordi hun var så fin.

Han sa hun måtte komme alene til Bergen og at hun måtte komme kjapt fordi det hastet. Han skal også ha tilbudt henne 10.000 kroner om hun kom raskt.

Vel fremme på Askøy ble 13-åringen og venninnen mistenksomme da de så at mannen de skulle møte ikke så ut slik han hadde beskrevet seg selv. Da han heller ikke hadde penger og ville betale taxisjåføren ved å gi ham mobiltelefonen sin, ble også taxisjåføren mistenksom på opplegget.

— Vil dere av her, skal sjåføren ha spurt jentene som bestemte seg for å bli sittende i bilen.

Han kjørte dem videre til politistasjonen i Bergen sentrum, mens den rasende askøymannen skal ha kastet ting etter bilen i sinne.

I sentrum ble de to 13-åringene tatt hånd om av barnevernsvakten, og foreldrene ble varslet.

Mor ante ingenting - Jeg ante ikke at hun var borte en gang. Hun hadde sagt hun skulle overnatte hos en venninne, sier moren til den ene.

25-åringen som jentene møtte på Askøy, er tidligere dømt til tre år og seks måneders fengsel for en grov voldtekt. Han er dømt for å ha holdt en kvinne fanget i en leilighet og voldtatt henne gjentatte ganger i løpet av noen få timer.

Moren til den ene 13-åringen er rystet over hvor nær datteren var å møte en voldtektsdømt.

— Jeg er svært glad for den hjelpen taxisjåføren ga. Jeg fikk aldri takket ham siden politiet ikke ville gi ut navnet, sier moren.

Kan bli historisk 25-åringen er nå tiltalt etter den såkalte grooming-paragrafen, eller barnelokking på godt norsk. Loven kom våren 2007 etter en lengre tids gjennomgang av overgrepssaker mot barn.

— Vi så behov for et lovverk som kunne gjøre det straffbart for voksne å lokke barn til et avtalt møtested med planer om å forgripe seg på dem, sier statssekretær Astri Aas-Hansen hos Justisdepartementet.

Hun var selv med å skrive flere utredninger om barnelokking for Redd Barna da hun jobbet som advokat. Ifølge henne er et typisk modus i slike saker voksne som lokker med filminnspilling, modelloppdrag og muligheten til å bli kjendis.

Saken mot 25-åringen i Bergen kan bli historisk.

— Jeg kjenner ikke til noen domfellelser etter denne paragrafen så langt, sier Aas-Hansen.

Fredrik Verling forsvarer 25-åringen som for tiden sitter i Bergen fengsel.

— Han har ikke erkjent straffskyld, sier advokaten.