«Vi vet kor du bor», var beskjeden de maskerte mennene spraymalte på BT-journalistens husvegg i fjor. Journalistens familie gjemte seg inne i huset.

Noen dager tidligere hadde journalisten skrevet en større artikkel om såkalte casuals. Dagen før de maskerte mennene dukket opp hjemme hos ham, fikk journalisten flere e-poster fra en person i det omtalte miljøet.

— Putter du casuals i media igjen, så knekker begge beina dine, het det i en av e-postene.

Skremmende opptreden

Nå er tre menn tiltalt i saken, for henholdsvis trusler og skremmende eller plagsom opptreden. Strafferammen for trusler er tre års fengsel, mens den for skremmende opptreden er fengsel i to år.

I løpet av noen uker etter episoden av mai, fant politiet ved hjelp av tekniske spor frem til en 19-åring som har vedgått at det var han som sendte flere e-poster til BT-journalisten.

19-åringen er nå tiltalt for trusler som ble fremsatt i e-postene. Han er ikke tiltalt for å ha vært til stede da journalistens familie ble oppsøkt hjemme.

Det er derimot to 22-åringer, som har innrømmet at de var til stede ved journalistens hus natten da maskerte menn stilte seg i halvsirkel foran døren og ringte på. De to er tiltalt for skremmende eller plagsom opptreden, og for skadeverk på husveggen som ble spraymalt.

  • Jeg er glad for at politiet har tatt saken såpass alvorlig. Dette var en veldig uhyggelig og skremmende opplevelse, ikke minst for min kone og mine barn, sier BT-journalisten, som ikke selv var hjemme da mennene dukket opp.

- Stor oppmerksomhet

Foreløpig har bare én av de tre tiltalte, en av de to 22-åringene, fått oppnevnt forsvarer. Advokat Per Magne Kristiansen bekrefter at hans klient har erkjent at han var til stede ved journalistens hus.

— Men foreløpig har vi ikke drøftet om han vil erkjenne straffskyld etter tiltalen, sier Kristiansen.

Advokaten er tilfreds med at han klient er tiltalt for skremmende eller plagsom opptreden, og ikke etter den alvorligere bestemmelsen om trusler, som 22-åringen først var siktet for.

— Dette er en sak som fikk mye omtale i mediene, og stor oppmerksomhet fra politiet i forhold til det som hendte. Nå får vi avvente hva domstolen kommer frem til når den skal håndtere dette, sier Kristiansen.

Politistasjonssjef Tore Salvesen i Laksevåg synes ikke politiet tok for hardt i da saken ble høyt prioritert.

— Dette var et svært alvorlig anslag mot en person som kun utførte sitt arbeid. Det var skremmende, spesielt for familien hans, noe vi også la til grunn da vi vurderte hvor mye etterforskningsarbeid vi skulle legge ned i saken. Vi ville gjort nøyaktig det samme hvis det for eksempel dreide seg om en ansatt på et likningskontor som hadde fått slike trusler på grunn av arbeidet sitt, sier Salvesen.