– Vi forsto ikke rekkevidden av hva vi var med på før vi leste om saken i avisen noen dager senere, sier en av de tiltalte.

De to mennene på 35 og 41 år er tiltalt for å ha motarbeidet politiets etterforskning. Politiet mener å kunne bevise at de to brøt seg inn i en bolig, der de fjernet et kamera med minnebrikke, som politiet tror inneholdt bilder av en eller flere unge gutter som hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Skjulte mobilen i baken

Natt til tredje desember 2005 fikk den 35 år gamle tiltalte mannen en telefonhenvendelse fra kamerat som satt varetektsfengslet på politihuset i Bergen.

Mannen hadde to timer tidligere blitt pågrepet av politiet sammen med sin samboer, mistenkt for å ha forgrepet seg seksuelt på fire gutter mellom 12 og 15 år.

Politiet hadde stormet inn i boligen til paret, men siden det var barn til stede, hadde de unnlatt å bruke håndjern. Samboerparet fikk også anledning til å vandre rundt i boligen og ta noen telefoner for å få omplassert barna. Dermed klarte den overgrepssiktede mannen å plukke med seg en mobiltelefon, som han skjulte mellom rumpeballene og plukket frem igjen da han satt på cellen.

Fra arresten ringte han 35-åringen som i nattens mørke skal ha vært snar med å utføre oppdraget.

Nekter for å ha ødelagt bevis

Politiet mener de to tiltalte reiste ut til eneboligen et par timer etter pågripelsen av samboerparet og hentet med seg tingene de hadde fått beskjed om fra kameraten i arresten.

Tingene ble senere kjørt vekk fra eneboligen av den tiltalte 41-åringen.

Han bekrefter at han kjørte bort bilen, men at dette var en del av en avtale.

41-åringen forklarer at han ble oppringt av 35-åringen som ba ham kjøre bort bilen.

– Han hadde selv gått inn. Det var ikke noe innbrudd, han hadde jo fått lov til å gå inn i leiligheten. Jeg sto i døren, fikk bilnøklene. Bilen var lånt av meg og jeg skulle uansett hente den, sier 41-åringen.

Han er overrasket over at politiet tar ut tiltale i denne saken og nekter for at han har vært med på å ødelegge noen beviser for politiet.

Svikt i egne rutiner

– Dette er en svært viktig sak om konsekvensene av å motarbeide politiets etterforskning, sier aktor Elisabeth Deinboll.

De to tiltalte mennene risikerer nå to års fengsel for å ha snappet bevis rett foran nesen på ordensmakten.

For politiet sin del er saken fortsatt en pinlig påminnelse om svikt i egne rutiner.

– Vi var nok for snille da vi unnlot å ta håndjern på de pågrepne. Vi skulle vært mer på vakt i forhold til dem. Dette er noe vi har tatt opp internt og som har fått følger for våre rutiner, sier Torgils Lutro, lensmann ved Fjell og Sund lensmannskontor.