TIltalen mot den 30-årige småbarnsfaren ble nylig tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten. I den står det at 30-åringen stakk 31-årige Kai Albert Foss «i magen med kniv. Foss døde etter kort tid av forblødning.»

Foss ble drept i et slagsmål på Brattholmen i Fjell natt til mandag 4. februar i år (se faktarammen til høyre).

Etter at straffene i alvorlige saker ble skjerpet i 2010, er normalstraff i drapssaker 12 års fengsel. Det gjelder drapssaker der det ikke er spesielle skjerpende — eller formildende - omstendigheter.

— Rettssaken vil vise om det foreligger spesielle omstendigheter som trekker i retning av skjerpelse eller reduksjon i forhold til normalstraffenivået, sier førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, som høyst sannsynlig blir aktor når drapssaken kommer for retten.

— Generelt kan jeg si at det skal mye til for å gå under det straffenivået Stortinget har satt som minimum.

30-åringen har hevdet at han stakk i nødverge, men det avviser Stolt-Nielsen.

— Vi mener nødvergebestemmelsen ikke er aktuell i denne saken.

- Fikk dødsangst

30-åringen har hevdet at han selv ble skadet av Foss i det dødelige slagsmålet utenfor eneboligen. Tiltaltes tidligere forsvarer, advokat Marius Wesenberg, har fortalt at 30-åringen fikk en truende telefon fra Foss, og at han derfor tok med seg kniv.

— Han visste ikke hva som ventet og fryktet for sitt liv, sa Wesenberg til BT under et fengslingsmøte i april.

— Det var speilglatt utenfor boligen. Min klient skled på glatten og gled inn i avdøde. Der ble han stukket først. Han fikk dødsangst og stakk tilbake. Han beklager på det sterkeste at det endte med at Foss døde, sa han videre.

Amfetamin og kokain

Førstestatsadvokat Stolt-Nielsen vil ikke spekulere i hvordan tiltalte fikk skaden han hadde.

— Han hadde en skade da politi og ambulanse kom frem til åstedet. Men det endrer ikke vårt syn på at drapet ikke skjedde i nødverge, sier han.

Det andre punktet i tiltalen mot 30-åringen handler om hva han var påvirket av. Her listes opp amfetamin, metamfetamin, kokain og «tabletter inneholdende de narkotiske virkestoffene klonazepam og alprazolan».

Foss' kjæreste var også til stede i boligen drapskvelden, og sjalusi har vært nevnt som et mulig motiv i saken. Det har den tiltalte 30-åringen tidligere avvist (se bildelenken under).

— Han hadde i hvert fall en viss grad av påvirkning av disse stoffene. Hvilken betydning det kan ha hatt, vil jeg ikke spekulere i, sier Stolt-Nielsen.

Kjapt for retten

Rettssaken kan komme opp for Nordhordland tingrett allerede i slutten av denne måneden.

Saken er beregnet å ta en uke i retten. At en så pass omfattende straffesak avvikles en måned etter at tiltalen er tatt ut, er uvanlig raskt i rettssammenheng.

30-åringens nyoppnevnte forsvarer, Morten Furuholmen, vil foreløpig ikke si noe om tiltalen mot kllienten.

— Jeg skal møte ham over helgen og vil derfor avvente med å kommentere saken, skriver Furuholmen i en tekstmelding.