Klokken 10.55 mandag formiddag satte den drapstiltalte seg i vitneboksen, flankert av sin tolk. Resten av dagen forklarte han seg om hva som skjedde før og etter at han kjørte på sin samboer Hanne Kristine Olsen (29).

Selve påkjørselen hevder tiltalte at han ikke husker.

Husker ikke påkjørsel

Det blir stille i rettssalen da den drapstiltalte kommer inn. 41-åringen veksler noen ord med sin forsvarer Odd A. Drevland, før han tungt setter seg på tiltalebenken. Med et skremt blikk ser han kort på presseoppbud og tilhørere.

Når aktor leser opp hele tiltalebeslutningen, svarer 41-åringen tydelig nei på alle tre spørsmålene om straffeskyld. Han har erkjent de faktiske forhold, men hevder å ikke huske noe fra drapshandlingen og at han ikke hadde planlagt påkjørselen.

— Jeg husker ingenting fra jeg setter meg i bilen til jeg står i politistasjonen, og en politimann står foran meg. Han sier at Hanne Kristine er død og at datteren min er skadet, forklarte tiltalte i retten.

Utover dagen forklarer mannen seg omstendelig og detaljert om sin bakgrunn og forholdet til Hanne Kristine Olsen. Tilsynelatende uberørt forteller han om foranledningen til drapshandlingen.

- Simulerer hukommelsestap

Hanne Kristine Olsen og samboerparets felles datter ble påkjørt av den tiltalte 41-åringen i Olsvikåsen 27. juli 2001. Hanne Kristines tante greide så vidt å kaste seg til side da 41-åringen kjørte rett mot de tre.

Mannen er tiltalt for med overlegg ha drept sin samboer idet han først kjørte på henne, så rygget over henne og deretter forsvant fra åstedet. Han er også tiltalt for overlagt drapsforsøk på barnet og Hanne Kristines tante.

Aktor Walter Wangberg sa i sitt innledningsforedrag at rettspsykologene har funnet at tiltalte var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Dette er et viktig moment i aktoratets bevisførsel. Videre sa aktor at rettspsykologene har gitt tiltalte diagnosen dyssosial personlighetsforstyrrelse.

— Rettspsykologene sier han simulerer hukommelsessvikt, poengterte aktor Wangberg.

Fra Vestbredden

Tiltalte kommer fra Vestbredden i Israel. Som barn flyktet han sammen med familien fra Vestbredden til Jordan. Her gikk han skole og sier han utdannet seg til sivilingeniør.

Han flyktet til England og forklarte i retten at dette var fordi han fikk problemer som palestiner i Jordan.

Senere søkte han asyl i Norge etter et kort opphold i Sverige.

Høsten 1998 ble han kjent med Hanne Kristine Olsen. Mot slutten av 1999 flyttet Hanne Kristine inn i 41-åringens leilighet.

DØD: Hanne Kristine Olsen.