En 23-åring ble pågrepet på et busstopp i februar i fjor. Like ved busstoppet fant politiet mindre mengder amfetamin og heroin. Politiet antar at mannen kastet det fra seg like før han ble pågrepet.

Da politiet ransaket leiligheten hans, fant de 29 kilo hasj innpakket i plast i to bager i et kott.

– Uvanlig mye narkotika

– Beslaget var oppsiktsvekkende stort i forhold til det politiet hadde forventet, sier statsadvokat Jarle Golten Smørdal.

To andre menn, en 22-åring og en 35-åring, er også tiltalt i saken. Politiet mener de kan knytte de to yngste til 70 kilo hasj, ett kilo amfetamin og noe heroin.

35-åringen knyttes til 29 kilo hasj.

Ifølge Golten Smørdal omfatter tiltalen uvanlig mye narkotika for disse kanter av landet.

– På grunn av den betydelige mengden er to av dem tiltalt etter paragraf 162, tredje ledd i straffeloven. Det er ikke så ofte det skjer her, sier han.

Uforstående

– Min klient stiller seg uforstående til tiltalen. Den eneste befatning han har hatt med dette er at han har kjøpt hasj av en av de andre tiltalte, sier advokat Torkjell Solbø, som forsvarer 22-åringen.

Hans klient mener at 22-åringen urettmessig forsøker å skyve skylden over på ham. Solbø er også kritisk til at politiet har brukt så lang tid på etterforskningen.

– Når rettssaken starter i mars har de sittet i varetekt i over et år. Deler av tiden i full isolasjon. Det har vært en enorm belastning for min klient, sier han.

21 års strafferamme

Normalt må man opp i 100 kilo hasj, 2,5 kilo amfetamin eller 750 gram heroin for å nå tredje ledd. Men siden det er såpass mye hasj og amfetamin, har Riksadvokaten sanksjonert en tredjeleddstiltale. Det betyr at strafferammen øker til 21 års fengsel.

Ifølge Smørdal er tiltalen blant annet basert på forklaringer fra den ene tiltalte, som har fortalt i detalj både om sin egen og de to andres rolle i saken. Også samboeren og konen til to av de tiltalte har forklart seg for politiet.

Alle tre sitter i varetekt i påvente av rettssaken som er berammet til 19. til 23. mars.

Alle tre tiltalte er av utenlandsk opprinnelse. En fjerde person er siktet i saken, men han er foreløpig på frifot i utlandet.