«De omringet området, angrep og drepte internt fordrevne personer, blant annet ved bruk av skytevåpen, håndgranater, macheter, klubber og stokker. Drapene startet på ettermiddagen og pågikk over flere timer. Anslagsvis 1000 personer ble drept.»

14. april 1994 oppsøkte et stort antall bevæpnede personer fra militsgruppen Interahamwe, politiet, militæret og sivile personer kommunehuset i Birenga, Rwanda.

En av disse var Sadi Bugingo (47), ifølge Det nasjonale statsadvokatembetet.

Ti år i Bergen

Han har bodd i Bergen med familien sin i over 10 år. I flere år jobbet han som rengjører ved et kjøpesenter i Bergen.

Beskrivelsene ovenfor er hentet fra den ferske tiltalen mot Bugingo, som senere denne måneden må svare for anklager om at han har medvirket til rundt 2.000 overlagte drap, drap som ble gjennomført under det store folkemordet i Rwanda i 1994. — Tiltalen omfatter drapshandlinger ved tre forskjellige åsteder i april 1994, sier statsadvokat Petter Mandt ved Det nasjonale statsadvokatembetet.

Over en periode på ca. to uker skal Bugingo ha vært sentral da 40 personer ble hentet ut fra et lokalt sykehus og senere drept.

Det tredje tiltalepunktet omfatter en massakre ved en katolsk kirke, hvor rundt 1200 mennesker ble drept.

En rekke ofre er navngitt i tiltalen.

Til sammen ble om lag 70.000 mennesker drept i dette området i løpet av de to ukene folkemordet pågikk.

100 vitner

Opprinnelig var Bugingo siktet for å ha deltatt i flere massakrer enn de tre han nå står tiltalt for, men etter en gjennomgang av bevisene har påtalemyndihetene bestemt seg for å droppe de øvrige.

25. september starter saken mot Bugingo i Oslo tingrett - en sak som ifølge forhåndsberammingen vil vare til 21. desember. Rettssal 250 - der terrorrettssaken ble avholdt - er reservert.

Det er ventet at rundt 100 vitner vil bli innkalt, og det er satt av 10 uker til gjennomføringen av rettssaken.

47-åringen ble pågrepet i mai 2011, siktet for drap i forbindelse med folkemordet. Han har hele tiden nektet straffskyld.

Nekter straffskyld

47-åringens forsvarer, advokat Harald Stabell, skriver i en tekstmelding til Bt.no at han ikke ønsker å kommentere tiltalen, men at han tar den til etterretning.

— Han erkjenner ikke noen form for straffskyld, skriver Stabell.

Bugingo har også venner i hjembyen som sier at han aldri deltok i noen massakre. Bergens Tidende har intervjuet flere personer som sier at Bugingo reddet livet deres i de to ukene folkemordet varte i byen.

Etter at folkemordet var stoppet, reiste han via andre afrikanske land, før han og familien kom til Norge og Bergen.

800.000 ble drept

Venner av familien har beskrevet ham som en stabil og høflig familiefar.

Kibungo er en sentral by i det østlige Rwanda.I området rundt Kibungo døde anslagsvis 70.000 personer, de aller fleste tutsier. Tutsienes opprørshær rykket inn fra øst, og kom til Kibungo i slutten av april 1994. Ihele Rwanda ble anslagsvis 800.000 mennesker drept under folkemordet i 1994, selv om noen kilder anslår tallet til over en million.