6700 kroner var utbyttet da 26-åringen i september i fjor ranet en butikk i Sandviken ved hjelp av en pistolkopi.

Etter å ha fått med seg kassabeholdningen fra butikken, traff han i nærheten på en professor og hans kone. 26-åringen viste frem pistolkopien, og ba dem om å kjøre ham til Åsane.

Varselskudd

Ektemannen ba om at kvinnen skulle få slippe å være med, og kjørte deretter mot Åsane med 26-åringen, mens konen varslet politiet. En storstilt jakt på gisseltakeren ble straks satt i gang.

Les også: – Han tok ladegrep på pistolen

Bilturen endte på Askøy, i nærheten av 26-åringens hjem. Væpnet politi rykket ut til stedet, og skremte naboer ble vitne til at de avfyrte varselskudd da 26-åringen kom løpende mot dem, fortsatt med våpenkopien på seg.

Hele nabolaget ble evakuert og sperret av i flere timer, mens politiet lette etter 26-åringen. Til slutt ble det klart at han hadde forskanset seg i leiligheten sin. Etter timer med forhandlinger, overga han seg.

Tilsto

Mannen er nå tiltalt for ranet av butikken, frihetsberøvelse mot mannen som ble tvunget til å kjøre ham til Askøy, trusler mot gisselet og hans kone og for brudd på våpenloven. Han har i avhør erkjent det som skjedde.

26-åringen er også tiltalt for å ha ranet en drosjesjåfør dagen før gisseldramaet på Askøy.

Viftet med softgun på perm

26-åringen har lenge slitt med psykiatriske problemer og rusavhengighet, og ble i fjor høst overført til en behandlingsinstitusjon mens han satt varetektsfengslet. I november fikk han lov til å reise hjem på permisjon. I stedet for å møte datteren, slik planen var, endte han opp med å ruse seg.

Han begikk et innbrudd, før han neste morgen ble observert i veikanten i Laksevåg, viftende med det som så ut som et automatgevær . Også denne gangen var det imidlertid snakk om en våpenkopi. Mannen er nå tiltalt for innbruddet, og for brudd på våpenloven. Han har i avhør erkjent også disse lovbruddene.

I tillegg er 26-åringen tiltalt for ordensforstyrrelse, etter at han i mai i fjor skal ha ropt skjellsord mot en rekke drosjesjåfører i Åsane, og forsøkt å trenge seg inn på hvilerommet deres.

I retten i juni

Han er også tiltalt for skremmende og hensynsløs opptreden, etter at han i verkstedet i Bergen fengsel skal ha fektet med en kniv og ført den opp mot sitt eget hode.

Det er satt av to dager til rettssaken mot 26-åringen i Bergen tingrett i juni.

Det har ikke lyktes bt.no å komme i kontakt med 26-åringens forsvarer, advokat Ann Turid Bugge.

STORAKSJON: Gisseldramaet utløste en storstilt politijakt 5. september 2008. Her kontrolleres trafikken over Askøybrua.
KRISTER SØRBØ
PÅGRIPELSEN: Her blir gisseltakeren tatt hjemme på Askøy. Han la raskt alle kortene på bordet.
KRISTER SØRBØ
ÅSTEDET: Gisseldramaet begynte da gjerningsmannen ranet denne ICA-butikken i Sandviken.
Arkiv