– Det er synd å si det, men jeg ble faktisk ikke overrasket over at det gikk galt igjen. Nå håper jeg bare det går bra med ham, sier Siv Brekke.

I januar i fjor mistet hun sønnen Christian Brekke Sæle i en trafikkulykke. Ulykkessjåføren kom nærmest uskadd fra kollisjonen, men ble senere tiltalt for uaktsom kjøring.

– Ante meg at han var død

16 år gamle Christian Brekke Sæle satt på med den tre år eldre kameraten fra Knarvik til Austrheim. På Hopeflaten fikk 19-åringen sleng på bilen og braste rett i en fjellknaus.

– Jeg fikk en telefon om at sønnen min var innblandet i en ulykke, og at det ikke var liv i ham. Da ante det meg at han var død. Det er den telefonen enhver mor frykter mest, sier Brekke.

Sønnen hennes omkom på stedet, mens 19-åringen kom nærmest uskadd fra ulykken. Dagen etter deltok han i den gripende minnestunden på ulykkesstedet.

Men dødsulykken fikk ham ikke til å legge bilnøklene på hyllen.

– Han fortsatte å kjøre, sier Brekke.

Og det reagerte hun sterkt på Hun mente at 19-åringen burde vært fratatt sertifikatet. Det skjedde ikke.

Ved 16.30-tiden i går gikk det galt. Like ved Leirvåg kai kjørte en bil av veien og braste inn i et tre. Bak rattet satt 19-åringen, i passasjersetet en 17 år gammel kamerat.

– Vi fikk melding om at en person satt fastklemt i bilen, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand ved Hordaland politidistrikt.

Fikk lappen tilbake

19-åringen ble fløyet til Haukeland universitetssykehus og lagt inn på intensivavdelingen. I natt var tilstanden hans alvorlig, men stabil. 17-åringen skal bare være lettere skadet.

– Vi har indikasjoner på at det har vært uvøren kjøring på kaien like før ulykken. Kaien er nå et åsted, sier Lyssand.

I går ettermiddag var Biltilsynet på stedet og undersøkte spor på asfalten. Flere vitner har også forklart seg om råkjøring på kaien.

Etter dødsulykken i fjor henla politiet saken. Mannen fikk da sertifikatet tilbake. Det var en avgjørelse Siv Brekke ikke vil godta.

– Sjåføren nektet for å ha kjørt for fort, men vi ville ha svar på hva som egentlig skjedde, sier hun.

Statsadvokaten omgjorde henleggelsen, og 19-åringen ble tiltalt for uaktsom kjøring med døden til følge. Rettssaken skulle trolig opp før sommeren.

Siv Brekke har et budskap til alle unge sjåfører.

– Den som kjører må tenke på at han eller hun har ansvaret for alle i bilen. Uansett om de som sitter på ber deg kjøre fortere, er det sjåføren som har ansvaret, sier Brekke.

TOR HØVIK (ARKIV)