Den litauisk-registrerte bilen hadde kjørt i tilnærmet skytteltrafikk mellom Litauen og Norge, høsten og vinteren 2012-2013.

Inntil februar 2013. Da ble bilen stoppet og scannet av tollvesenet på Svinesund.

I et falskt tak på Skoda-en, fant tollvesenet 14,5 kilo metamfetamin påtalemyndigheten mener var på tur til blant annet Bergen.

I dag startet rettssaken i det som er en av de større narkotikasakene på Vestlandet de senere år.

De tre mennene — en litauer, en bergenser og en østfolding - er tiltalt for til sammen å ha smuglet rundt 20 kilo metamfetamin fra Litauen til Norge.

I tillegg til de 14,5 kiloene, er østfoldingen og litaueren også tiltalt for å ha smuglet fem kilo til på en tidligere tur.

Alle tre nekter straffskyld. De er tiltalt for den strengeste narkotikalovgivningen, som betyr at alle risikerer fengsel i over seks år.

Tatt med bagasjevekt

To mobilnummer ble raskt knyttet til nordmennene fra pågripelsen av litaueren. Politiet tok over mobilen hans og holdt frem kontakten via tekstmeldinger.

De to påfølgende dagene etter at de fant narkotikaen i biltaket, pågrep de først østfoldingen og deretter bergenseren. Bergenseren kom til det avtalte møtestedet i en bakgate til Mariakirken i Bergen sentrum.

Han sirklet rundt i gaten, men oppsøkte ikke politiets bil.

I stedet stakk han fra stedet, kun for å bli pågrepet av politiet ved Mariakirken. I skuldervesken hadde han en bagasjevekt.

«I want five good Audi»

Politiet mener at Audi ble brukt som kallenavn på amfetamin mellom østfoldingen og litaueren.

«For next week we have very good Audi», skrev litaueren.

AKTOR: Statsadvokat Trond Høvik er aktor i saken mot de tre mennene. De risikerer alle over seks års fengsel for grov narkotikaforbrytelse.
Rune Sævig

«Ok, Audi is good cars. ... I want five good Audi», svarte østfoldingen.Siden avtalte de møtetidspunkt.

«Ok, now I'm happy. Audi best», svarte østfoldingen. Siden spurte han om anabole steroider, og om «Met-Audi», som politiet tror betyr metamfetamin.

På et senere tidspunkt understreket østfoldingen at han skulle være en lojal kunde.

«I was to go to Amsterdam today but I won't. I'm happy with you and mr M. So I will be loyal and only buy Audi and Mercedes from you», skrev han.

— Visste at det var ulovlig

I retten forklarte litaueren at han var klar over bilens doble tak, at det lå to forskjellige «kjemiske stoffer» i til sammen 15 pakker inni taket. Men at det skulle være narkotika var ukjent for ham, forklarte den 41 år gamle mannen. Ifølge ham bare lånte han bilen fra en mann han bare kaller «forretningsmannen».

— Jeg visste at stoffet var ulovlig. Og at mengden var stor. Jeg tenkte at jeg ikke hadde lisens til å selge noe slikt, forklarte mannen.

At han og østfoldingen også kommuniserte om «meta» og «amfa», tok han ikke som forkortelser på met- og amfetamin.

— Jeg oppdaget det ikke. Mange kjemiske stoffer starter med met. Metylalkohol og metyl-mange, mange ting. Og stereoider. Dette er vanlig, det betydde ikke at det var metamfetamin, sa han.

Frykter represalier

Bergenseren ønsker ikke å forklare seg for tingretten, sier hans forsvarer, Jørgen Riple.

— Han har gitt en politiforklaring i saken, og trenger ikke forklare seg videre, sier Riple. Grunnen er at mannen frykter represalier ved å blande inn andre, ifølge ham.

Dermed ønsker den tiltalte bergenseren heller å holde seg taus.

— Om han forklarer seg, må han enten lyve eller trekke inn andre. Den risikoen ønsker han ikke å ta, sier Riple.

- Psykotisk

Den tredje tiltalte, en 38-åring fra Østfold, er uføretrygdet på grunn av psykisk lidelse.

— Han var psykotisk på det tidspunkt da dette skjedde, sa hans forsvarer, Mette Yvonne Larsen i tingretten.

To sakkyndige skal senere legge frem sitt syn på mannens helsetilstand. Om retten finner at han var psykotisk på gjerningstidspunktet, kan han ikke straffes med fengsel. I stedet kan mannen i så fall dømmes til overføring til tvungen psykiatrisk behandling.

Tre uker er satt av til rettssaken i Bergen tingrett.