Ifølge Dagens Nyheter mener svensk politi at den 29 år gamle irakeren ledet en terrorcelle.

I dag offentliggjør det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) resultatet av gigant-etterforskningen mot to innvandrere fra de kurdiske områdene i Irak.

Etter det Bergens Tidende erfarer vil mennene bli tiltalt for medvirkning til terrorhandlinger.

Den ene av de to bodde fra 1999 til 2001 på Husnes, i Bergen, og på Askøy. Det er denne mannen som kan ha ledet en terrorcelle.

Sprengte partikontorer

Den 1. februar i fjor var befolkningen i den kurdiske byen Erbil travelt opptatt med å markere den muslimske høytiden Eid al-Adha — offerfesten.

På grunn av feiringen var vaktholdet ved partikontorene til de to førende kurdiske partiene slappere enn vanlig. Dette utnyttet terroristene grovt.

I en tilsynelatende godt koordinert aksjon tok selvmordsbombere seg inn i hovedkvarterene til Kurdistans Patriotiske Union (PUK) og Kurdistans Demokratiske parti (KDP).

Minst 117 mennesker skal ha mistet livet da partikontorene gikk i luften. Flere hundre ble skadet. Blant de omkomne var fremtredende kurdiske politikere.

Ifølge den amerikanske okkupasjonsstyrken var motivet å ramme deres samarbeidspartnere i Nord-Irak. Både PUK og KDP var regnet som viktige allierte av USA under invasjonen.

Nekter straffskyld

Drøyt to måneder etter selvmordsangrepene aksjonerte svensk politi mot leiligheten 29-åringen disponerte i Rinkebysvängen 75. — Det var alltid stille i leiligheten. Jeg syntes det var litt merkelig, uttalte Johnny Castillo til Bergens Tidende.

Han var nærmeste nabo til 29-åringen, hans svenske kone og deres lille datter.

Helt siden pågripelsen den 19. februar i fjor, har 29-åringen sittet i varetekt.

— Min klient nekter skyld og har gode forhåpninger om å bli frikjent, sier mannens forsvarer, advokat Peter Mutvei, til Dagens Nyheter.

Totalt ble fire personer siktet for medvirkning til drap og «allmennfarlig ødeleggelse» i Irak. To av de siktede er senere løslatt. Bare 29-åringen og en fire år yngre landsmann sitter fortsatt i varetekt.

- Viste krigsvideoer

Mannen som nå anklages for medvirkning til massedrap, var en hyppig gjest ved moskeen på Nøstet i Bergen. Her hadde han ord på seg for å være en fundamentalistisk islamist. 29-åringen omtalte seg selv som mulla og arrangerte med jevne mellomrom møter ved Islamsk Kultursenter i Nygårdsgaten.

Han kom til Norge i 1999 og oppholdt seg i begynnelsen ved asylmottaket på Husnes.

— Han viste videoer med opptak av krigshandlinger fra Afghanistan og Tsjetjenia. Han var veldig streng, og kalte oss hedninger fordi vi ikke ba hver dag, fortalte en mann som bodde på asylmottaket samtidig.

29-åringen flyttet fra Husnes til Bergen og senere til Askøy. Han skal ha uttalt at han var med i Ansar al-Islam, hadde kjempet i en geriljagruppe og var en kjenning av mulla Krekar.

Krekar har overfor BT benektet at han kjenner 29-åringen.

Kjent av PST

I 2001 flyttet 29-åringen til Oslo. Året etter giftet han seg med en svensk kvinne og forlot Norge. Overvåkingssjef Steinar Karlsen har tidligere bekreftet at PST holdt 29-åringen under oppsikt mens han bodde i Hordaland.

— Vi kjenner til ham, sa Karlsen til Bergens Tidende i fjor vår.

Det er uklart om svensk politi har gransket mannens kontaktnett i Bergen. Ifølge kilder skal Krekars navn være nevnt i de nærmere 2500 politidokumentene som i dag gjøres tilgjengelige for pressen, men det er usikkert om etterforskerne har funnet koblinger mellom 29-åringen og mullaen.

Rettssaken mot de to kurderne skal etter planen starte i Stockholms tingsrätt allerede på torsdag. De risikerer livsvarig fengsel om de blir funnet skyldig.

SELVMORDSBOMBER: Minst 117 mennesker ble drept under angrepene mot to partikontorer i Irak den 1. februar i fjor. Svensk politi mener en 29-åring, som lenge bodde i Hordaland, var involvert.<p/> ARKIVFOTO: REUTERS
HYPPIG GJEST: Før han flyttet til Sverige, var 29-åringen ofte innom moskeen på Nøstet i Bergen.