Mannen dukket opp hos Rustkammerets sjef, major Birger Heyerdahl, og fortalte at han sammen med to jevnaldrende kamerater i 12-13-årsalderen brøt seg inn i museets samlinger på Kongsgården i Trondheim under krigen.

Tyskerne brukt Kongsgården som arsenal og depot, og guttene stjal med seg antikke våpen som sverd, sabler og flintlåspistoler. De gjorde det dels som guttestreker, og dels som sabotasje overfor okkupasjonsmakten. Men etter hvert gikk det opp for dem at det var museets egen samling de hadde forsynt seg av, skriver Adresseavisen.

— Mannen ville være anonym, og sa han kom for å rense samvittigheten, sier Heyerdahl.

De to snakket sammen over en kopp kaffe.

— Jeg synes det var spenstig gjort å oppsøke oss, sier Heyerdahl.

Den angrende tyven dro frem to underoffiserssabler fra 1892 samt en rytterpallask (et bredt sverd) fra 1750. Dette var hans andel av tyvegodset. Våpnene hadde hengt på veggen hjemme.

Mannen mener en av guttene fikk kalde føtter etter tyveriet og kastet sine våpen på sjøen. Han antar at en tredjemann fortsatt har noen flintlåspistoler.

Rustkammerets sjef mener tyvegodset totalt er verdt flere titusen kroner. Han håper at også de siste våpnene kommer til rette.

— Den som kommer med tyvegodset må gjerne være anonym. Noen finnerlønn kommer ikke på tale, men vi kan tilby en god mottakelse og en hyggelig prat over en kopp kaffe, sier Heyerdahl.