— Jeg synes det er helt forferdelig at jeg har gjort noe slikt, at jeg har utsatt disse jentene for så traumatiske opplevelser. Jeg forstår godt at de har fått reaksjoner i ettertid, sa 28-åringen i retten i dag.

— Han angrer forferdelig, sier mannens forsvarer Knut Harald Braathen til bt.no.

Se videointervju med aktor!

Flere jentenavn kom opp da politiet sjekket mannens pc.

I retten i dag fortalte mannen at han på en pratekanal brukte han to oppdiktede navn, som han oppga som brødre, for å lure seg til sex med to trettenårige venninner.

— På chattekanaler kan du være en annen person, og bløffe og lyve så mye du vil. Det ble en alternativ verden. Det gjorde at jeg ikke greide å sette meg inn i hva jeg egentlig gjorde.

Mannen fortalte gjentatte ganger at alt skjedde frivillig.

— Jeg har aldri brukt fysisk vold eller tvang. Jeg behandlet henne med den respekt som er nødvendig å vise andre personer.

- Advarte henne

— Jeg advarte min datter om farene med å gi seg til kjenne på internett. Likevel ble hun utsatt for overgrep. Dette problemet må samfunnet ta på alvor, sier moren til en av jentene.

Hun hadde en ubestemmelig følelse av at noe var galt. Datteren var så urolig. Så fortalte storesøster at 13-åringen hadde avtalt å møte en hun var blitt kjent med på en prateside på internett.

— Jeg spurte henne om det stemte, men hun blånektet. Jeg trodde henne ikke, men hva kunne jeg gjøre? Noen måneder seinere ringte lensmannen og sa at hun trolig var blitt utsatt for overgrep av en mann hun hadde møtt på internett. Politiet ville ha henne inn til avhør, forteller moren.

Fant navnet på pc-en hans

Datteren hadde ikke sagt et ord til noen. Saken ble kjent for politiet etter at en annen 13-åring hadde brutt sammen overfor sine foreldre. Hun hadde store psykiske problemer etter et ubehagelig møte med den samme mannen.

Flere jentenavn kom opp da politiet sjekket mannens pc, blant annet datterens.

— Jeg prøvde virkelig å advare henne om dette. Jeg sa mange ganger til henne at hun aldri måtte legge igjen navn, bilde eller nummer noe sted på internett, slik at folk kunne vite hvem hun var. Men tenåringer flest hører ikke på slikt når det er foreldrene som maser, sier moren.

I dag fulgte datteren sin til Bergen tingrett for å støtte henne. Hun kvier seg veldig til å se mannen som kom med buss til hjembygden deres en varm vårdag i 2004.

Da hadde de to hatt kontakt i ukevis over internett og på telefon. Han kom etter hvert med antydninger om sex. 13-åringen hadde likevel ingen anelse om de emosjonelle rekkeviddene av det hun lot seg overtale til å være med på.

— Han brukte lang tid på å innynde seg hos henne. Han skapte tillit, og så brøt han den fullstendig. Min datter har hatt store problemer med å stole på folk etter det som skjedde, sier moren.

Jenten, som i dag er 16 år, har brukt lang tid på å innse at det hun ble utsatt for var et overgrep. Hun har slitt med skyldfølelse fordi hun selv rotet seg bort i mannen, fordi hun ikke hørte på mamma.

Innrømmer overgrepene

Moren tror samfunnet må ta noe av ansvaret for å formidle budskapet om farene ved internett til barn og unge.

— Tenåringer føler seg voksne, tror de vet det meste allerede. Når foreldrene sier noe, er det ofte bare teit i deres ører. Kanskje unge som har opplevd slike ting kan reise rundt og holde foredrag. Noen som ikke har glemt hvordan det er å være tenåring. Kanskje vi bør ha holdningskampanjer, foreslår moren.

Hun føler at hun gjorde det hun kunne for å advare datteren. Likevel gikk det galt. Derfor synes hun det er veldig vanskelig å gi andre foreldre råd om hva de skal gjøre annerledes.

— Men jeg tror vi bør bruke mer tid på barna. Når de sitter der foran pc-en og chatter, så er det en søken etter kontakt. Vi lever i et utrolig stresset samfunn, og barna lærer av vårt mønster. Vi må gire ned. Kanskje det kan hjelpe, sier moren.