BT skrev lørdag at to menn var pågrepet og har tilstått tyveriet av dynamitt og TNT fra Tennebekk-anlegget på Laksevåg. Til sammen ble det stjålet 23 kilo sprengstoff fra Dyno-anlegget.

Nå har de to også tilstått tyveri av ytterligere 27 kilo i Fana for en måned siden.

— De har forklart at de stjal dynamitten for spenningens skyld, sier politioverbetjent Tore Salvesen ved Laksevåg lensmannskontor til BT.

Levde med dødsbombe

En av tyvene tok med seg det livsfarlige tyvegodset fra Fana og plasserte det under sengen. I to uker levde uvitende naboer med en dødsbombe i sin egen oppgang. Heldigvis hadde ikke mannen skaffet seg fenghetter, eller utstyr til å detonere dynamitten.

Hadde det derimot begynt å brenne, og ladningen gått av, ville det skapt enorme skader i blokken.

Etter tyveriet fra Tennebekk-anlegget ble dynamitten fraktet til Sotra. Her skal mennene ha fyrt av ti gram i fjæresteinene. Eksplosjon var så kraftig at karene skal ha blitt vettskremte, og derfor bestemte de seg for å gjemme resten av beslaget.

— De to har visst hvordan de skulle fyre av sprengstoffet, men de er på ingen måte faglærte skytebaser. Dette kunne gått fryktelig galt, sier Salvesen.

Godt politiarbeid

Politiet har satt inn store ressurser på å løse saken. Godt politiarbeid satte dem på sporet av de to karene, som er kjent for vinningskriminalitet.

— Det er ingenting som tyder på at dynamitten var ment å skulle brukes i kriminell sammenheng, sier Salvesen.

Etterforskningen av dynamittyveriet har også avdekket mangelfulle og kritikkverdige rutiner ved Tennebekk-anlegget.

Den første meldingen gikk ut på at mellom tre og fire kilo var stjålet. Hvordan de ansvarlige kan ha unnlatt å få med seg at ytterligere 20 kilo var borte, er et spørsmål politiet vil ha svar på, bekrefter Salvesen.

— Politiet har ikke tatt stilling til om det skal reageres med straff overfor de ansvarlige, sier politiadvokat Britt Eren Meling.