• Jeg er hiv-positiv, sa 30-åringen etter å ha griset til en politimann med blod.

Det var like etter klokken 09.00 i går en politipatrulje stoppet 30-åringen utenfor Hotel Norge.

— De oppfattet mannens atferd som mistenkelig, sier operasjonsleder Harald Thue ved Hordaland politidistrikt.

Mannen var helt rolig da politibetjentene gikk bort til ham. Han fikk beskjed om å bli med til stasjonen for en sjekk.

Blod på hånden

Plutselig tok mannen opp en gjenstand fra lommen og puttet den i munnen. Politibetjenten regnet med at det dreide seg om narkotika, og kastet seg over 30-åringen for å forhindre at han svelget.

— Det ble et basketak. De to havnet på bakken. Politibetjenten oppdaget da at han hadde fått blod på den venstre hånden.

30-åringen skal ha bitt seg i munnen under pågripelsen.

— Politibetjenten hadde et sår på den høyre hånden. Han spurte om mannen hadde noen sykdommer, og fikk til svar at han var hiv-positiv, forteller Thue.

Politibetjenten fulgte derfor vanlig rutine for vasking av blodsøl, og kontaktet senere Legevakten.

— Vi har klare rutiner når slikt skjer, sier Thue. Han presiserer at det ikke er noe som tyder på at 30-åringen bevisst forsøkte å grise til politimannen med blod.

Liten risiko

Politiet vet ennå ikke om 30-åringen faktisk er hiv-smittet. De kan ikke utelukke at han bløffet for å skremme politibetjenten.

— Vi vet er at han er sprøytenarkoman, og har vært pågrepet en rekke ganger både i Oslo og Bergen. På en søndag er det umulig å få bekreftet om han virkelig er smittet, sa Thue i går.

30-åringen er siktet for besittelse av narkotika. Den lille pakken han forsøkte å svelge viste seg å inneholde pulver, sannsynligvis heroin.

Operasjonsleder Ragnar Lyssand sier at politiet regner det som lite sannsynlig at politibetjenten er smittet. De får støtte fra ekspertisen.

— Risikoen for å bli smittet på denne måten er mikroskopisk, sier Laila Thiis Stang, generalsekretær i Pluss - Landsforeningen mot aids. Hun har aldri hørt at norske politibetjenter eller helsearbeidere er blitt smittet etter å ha vært i kontakt med infisert blod.

— Viruset må komme inn i en åpen blodbane. Selv da skal det mye til å bli smittet.