Nordhordland tingrett avsa denne uken dom i en sak mot en nå 19 år gammel mann som var tilskuer under en fotballkamp på Osterøy 23. august 2011. ## — Blind vold

Den kvelden spilte Hausvik hjemme mot Minde på Haus. Tonen mellom flere av spillerne på banen hadde vært amper, både før kampen på Facebook, under og etter kampen.

Da diskuterte noen av spillerne en episode som hadde funnet sted i kampen. Det oppsto håndgemeng, og den 16 år gamle Minde-spilleren gikk mot garderoben.

Jeg synes synd på gutten som må sitte fem måneder i fengsel Far til Minde-spilleren

Ifølge dommen slo 18-åringen ned Minde-spilleren bakfra med sin albue. Minde-spilleren gikk i bakken og ble liggende der bevisstløs. Folk fikk ikke kontakt med ham. I dommen heter det at det bare kom noen surklelyder og at han var bevisstløs minst ett minutt. Ambulanse ble tilkalt og på legevakten ble det konstatert hjernerystelse.

Et vitne oppfattet angrepet som blind vold og slaget som hardt og uprovosert.

Edru og ustraffet

Nordhordland tingrett har dømt tilskueren til fem måneder ubetinget fengsel. Det betyr at han må sitte i fengsel.

Den dømte mannen avviser at han angrep med vilje, og hevdet i retten at han hadde handlet i nødverge. Retten trodde ikke på ham, og stolte mer på det som to andre vitner fortalte.

Mannen som nå er dømt, er ikke tidligere straffet. Han var edru da han slo spilleren på motstanderlaget.

Uten varige mén

Minde-spilleren som ble slått ned har det etter forholdene bra, ifølge faren. Han har vært på en rekke undersøkelser, men skal ikke ha fått varige skader som følge av volden.

— Vi har fått beskjed om at han har vært svært heldig, sier faren til bt.no.

Han sier at de hadde håpet å få avsluttet saken tidligere, men at det er godt at det nå er kommet en dom.

— Samtidig synes jeg synd på gutten som må sitte fem måneder i fengsel. Det må være fryktelig tungt, sier han.

— Men dette kan være en lærepenge. Det som begynte som spøk på Facebook, ballet på seg og endte med å få store konsekvenser for ungdommene. Det er en veldig trist historie, legger faren til.

- Bare trist

Styremedlem i Minde IL, Bjørn Instanes, synes også det hele er svært trist.

— Dette er en svært alvorlig sak. Jeg har ikke vært borti noe liknende, noe så grovt og alvorlig. Det skjedde som lyn fra klar himmel, sier han til bt.no.

Instanes sier idrettslaget har snakket med Hausvik IL etter episoden.

— Vi har hatt god kontakt med Hausvik etter kampen. Det er trist for dem også.

Også en annen spiller måtte til legevakten etter kampen, men det hadde ifølge Instanes ikke noe med denne hendelsen å gjøre.