— Vi trenger et redskap for politisk innflytelse, men i lederstriden ser vi redskapet smuldre opp mellom fingrene på oss, sier leder for Bergen Jern og Metall, Kjell Sørensen.

Partiet forvitrer

— Vi kan ikke sitte stille og se på at partiet forvitrer. Begge de to lederkandidatene bør dempe sine ambisjoner. Valgkomiteen må jobbe på fullstendig fritt grunnlag for å finne andre kandidater som kan samle og inspirere partiet. De kandidatene finnes, sier Ronald Berntzen, konserntillitsvalgt for Norsk Kommuneforbund i Bergen. Det er første gang han ytrer seg om interne forhold i Arbeiderpartiet.

Både Bergen Jern og Metall og Norsk Kommuneforbund i Bergen har hatt stor glede av det fagligpolitiske samarbeidet. Jern og Metall har brukt sine kontakter særlig for å bedre rammevilkårene for verkstedindustrien. Norsk Kommuneforbund har søkt å påvirke Arbeiderpartiets politikk for fornying av offentlig sektor.

- Likner ikke grisen

Enkelte sider av lederdebatten provoserer de to.

— Dette har tippet fullstendig over når sentrale tillitsvalgte kan finne på å si at Thorbjørn skal være leder i to år for så å overlate partiet til Jens. De mener vi skal binde opp partiet i fire år fremover. Det er så frekt at det ikke likner grisen, sier Kjell Sørensen.

— Det som har skjedd mellom de to etter valget, har bidratt til at partiet har rast på meningsmålingene. Uansett hvem av de to som vinner kommer den andre parts støttespillere ikke til å gi seg, sier Ronald Berntzen.

Problematisk partnerskap

Lederdebatten i Arbeiderpartiet påvirker debatten om samarbeidet mellom LO og DNA.

— Situasjonen i Arbeiderpartiet er såpass problematisk at den også kan skade oss. Men for oss i offentlig sektor har denne nære tilknytningen en viktig politisk side. Arbeiderpartiet står for en sosial fordelingspolitikk. Partiets politikk kan være bestemmende for det tjenestetilbudet offentlig sektor skal frembringe og det har selvfølgelig betydning for våre medlemmer, sier Berntzen.

— Vi har ikke noe problem med å gå av banen dersom partiet opplever oss som et problem. Men i dag er problemet at velgerne ikke identifiserer seg med partiet. Vi trenger oppegående politikere til våren. Vi trenger politikere som kan kjempe for at pensjonene kan økes opp til 66 prosent av lønn slik det opprinnelig var meningen, sier Sørensen.

Uten plass på benken

Han stiller seg tvilende til om den sittende regjeringen vil styrke Folketrygden utbetalinger.

— Da blir det et problem at de vi identifiserer oss med ikke er på reservebenken engang.

Begge de to ber fylkesårsmøter landet over ta opp lederspørsmålet i partiet.

— De må ta stilling til lederspørsmålet i en situasjon der ingen sentralt i partiet gjør det, sier Berntzen.