I går kveld samlet oppunder100 venner av avdøde Sulejman Hamzic seg ved boligene der knivdramaet utspilteseg natt til søndag.

Der stod de i fullstendigstillhet i rundt en time, samlet rundt et bilde av 23-åringen. I grupper la deblomster rundt bildet i den rørende minnestunden.

Hamzic døde søndagettermiddag på Haukeland universitetssjukehus. 12 timer før ble han livstruendeskadet da en 29 år gammel mann skal ha stukket ham ned.

Lokalkjente

Mens 23-åringen lå skadet,måtte ambulansen vente et stykke bortenfor, mens politiet kjørte feil vei.Ambulansen fant rett frem. Som resten av landets ambulanser, bruker de et egetGPS-system, der kommunene selv leverer kartdata.

Den første politibilen somkom, hadde derimot en standard GPS med data fra Statens kartverk.

Der var veien derknivstikkingen skjedde ikke tegnet inn.

— I bilene våre kjører vi medstandard GPS'er. Det hadde vært en fordel om vi opererte på samme system som deandre nødetatene, sier Odd Dale, lensmann for Sotra, Askøy og Øygarden.

Ambulansefolkene brukteGPS-systemet, selv om de var lokalkjente og rykket ut fra Askøy. Politifolkenekom fra Bergen sentrum og var ikke lokalkjente.

Sideveier og byggesone

Politiets operasjonssentralkunne likevel følge bilen og se at den kjørte feil på sitt kartsystem, Geopol.Området like ved Kleppestø er en stor byggesone, med alt i alt 800 planlagteboliger. Dermed ble patruljebilen etter noen minutter geleidet inn på riktigvei. De vanlige patruljebilene har ikke tilgang til dette systemet.

— Det er slik som kan skje.Patruljene er ikke lokalkjente, og det er mange sideveier. Det er beklagelig atvi ikke kom direkte, sier Dale. Ifølge ham, førte likevel ikke forsinkelsenetil mer enn to minutter lengre ventetid.

Navigasjonsutstyr hører ikketil standardutrustningen i norske politibiler. Det er opp til hvert enkeltpolitidistrikt å velge leverandør, men det kan også være flere leverandørerinnen samme distrikt, ifølge Politidirektoratet.

Ved kjøp av nye politibiler,tilbyr Politiets data- og materielltjeneste en integrert GPS-løsning. Men deter opp til det enkelte politidistrikt om de ønsker det.

I materielltjenesten tilpolitiet, svarer Janne Værnø slik på spørsmålet om hvorfor politiet ikke har etfelles GPS-system.

— Det er et spørsmål duheller bør stille til politikerne.

Utbyggingen av et fellesnødnett for blålysetatene har det blitt jobbet med i flere år. I fjor vår blefelles nødnett for helse, politi og brann tatt i bruk i Oslo.

Regjeringens ambisjon nå erat er landsdekkende system som også omfatter Hovedredningssentralen ogredningshelikoptrene, skal være ferdig utbygget innen 2015.

Psykiatrisk undersøkelse

Den siktede 29-åringen har sålangt ikke vært i stand til å forklare seg om hendelsesforløpet natt tilsøndag. Han skal nå gjennom en psykiatrisk undersøkelse. Foreløpig er hansiktet for forsettlig drap, men siktelsen blir trolig utvidet. Både vold motHamzics kamerat og hans kjæreste kan være nye punkter i siktelsen.

Politiet vil i dag be om at29-åringen blir varetektsfengslet i fire uker. Det var i går kveld usikkert omhan selv møter i retten.