Elin Fadler (31) rister oppgitt på hodet. Da BT skrev om henne lillejulaften i fjor, trodde hun at hun hadde fått sitt livs julegave. Etter mange runder i rettsapparatet, slo Høyesterett endelig fast at hun hadde krav på erstatning fra Bergen kommune etter at hun ødela nakken i en gymtime for 18 år siden.

I mai satte hennes advokater, Leon Larsen og Helge Posner frem et erstatningskrav på 3,4 millioner kroner til Bergen kommune for skaden hun pådrog seg da hun som 13 åring hoppet høyde på Bønes skole. Nylig fikk hun svar på kommunen. Tilbudet derfra er 615.000 kroner.

— Helt uakseptabelt fastslår advokatene. De har allerede rådet Fadler til å gå en ny runde i retten for å få hevet erstatningsbeløpet.

Forberedt på ny runde

— Det kommer til å bli tungt. Men jeg er klar til å ta belastningen dersom det er nødvendig, sier Fadler til Bergens Tidende.

Om saken ender i retten, kan det fremdeles gå flere år før den blir endelig avgjort.

— Vi kan risikere at den må gjennom hele rettsapparatet på nytt. Dermed kan det gå flere år før det endelig utfallet er klart, sier advokat Larsen.

En behandling som Fadler har fått utført i Tyskland, er årsaken til at spriket mellom tilbud og krav er blitt på nærmere 2,9 millioner kroner.

Operasjonen som Fadler gjennomgikk, gjorde at nakken hennes ble helt stiv. Men hun føler at det har lindret den smerten hun i en årrekke er blitt plaget av og som har gjort henne helt arbeidsufør de siste seks årene.

— Kommuneadvokaten mener det ikke er grunnlag for kommunal dekning av utgiftene til behandlingen. I tillegg har Kommuneadvokaten brukt reglene om såkalt barneerstatning ved beregningen. Reglene var ikke trådt i kraft da Fadler ble skadet. Vi mener derfor de ikke kan brukes i denne saken. En standardisert skadeerstatning gir Fadler en langt dårligere oppgjør enn det hun ellers ville ha krav på.

- Smerte kan ikke måles

Advokat Leon Larsen er svært forundret over at Bergen kommunen ikke godtar at behandlingen i Tyskland er nødvendig.

Han peker på at også flere norske spesialister anerkjenner den spesielle behandlingen som Fadler har gjennomgått.

— Problemer er også at smerte ikke kan måles, sier han

Selv er Fadler ikke i tvil om at hverdagen er blitt lettere etter at hun ble operert i Tyskland.

— Tidligere var jeg konstant plaget av hodepine og kvalme på grunn av den verkende nakken. Trykket jeg kjente i hodet var ulidelig. Nå er dette blitt mye bedre. Tidligere var det blant annet umulig for meg å sitte i en bil lenger enn en time av gangen uten å måtte ta pauser. Nå kan jeg endelig legge ut på lengre bilturer uten å bli kvalm.

Likevel går hverdagen med til å holde smerten på avstand.

— Foruten jevnlig behandling hos fysioterapeut, er jeg avhengig av å gå turer hver dag for å unngå at musklene stivner og smerten kommer krypende, sier Fadler.

Kommuneadvokat i Bergen, Helge Strand, vil ikke kommentere saken direkte. Men han sier at tilbudet er gitt ut fra de bestemmelser som gjelder for erstatningsrett.

Eirik Brekke