• FRUSTRERTE: Håvard Legreid med Piil (14 måneder), Marianne Virik med Sofia (12 måneder) og Synnøve Lindtner med Lars (12 måneder) mener byrådet ikke har sikret en reell barnehagedekning i Bergen. Når Møhlenpris-boerne får barnehageplass på Ulset i Åsane, mener de denne plassen ikke er reell.

  FOTO: EIRIK BREKKE

Tilbys plasser i langtvekkistan

Flere småbarnsfamilier reagerer på at kommunen har tildelt dem barnehageplasser de mener de ikke kan benytte. De mener byrådet bryter loven.

- Jeg kan jo slutte i jobben og bruke tiden på å levere og hente Sofia i barnehagen, sier Marianne Virik.

BT møter henne sammen med Synnøve Lindtner, med sønnen Lars, og Håvard Legreid, med datteren Piil, i parken ved Johanneskirken.

De bor alle på Møhlenpris. De har også en annen ting til felles: Kommunen har tilbudt alle ungene deres barnehageplass – på Ulset i Åsane.

- Skal hun begynne, så må jeg enten gå ned i stilling, eller så må jeg slutte å jobbe. Det er vel ingen tjent med, sier Virik.

Avviser tilbud

På spørsmål fra BT om det er aktuelt å ta imot plassen, kommer svarene kontant:

- På ingen måte, svarer Virik.

- Ikke sjanse, svarer Legreid.

Heller ikke for Lindtner er det aktuelt å ta imot tilbudet.

De har regnet på hvor lang tid de ville brukt å hente og levere ungene sine, dersom de aksepterte plassen. Fra Møhlenpris til barnehagen er det 14 kilometer. Det blir nesten tre mil til sammen å tilbakelegge hver dag med buss. Fra busstoppet til barnehagen går det et kvarter, mener Legreid.

- Da har vi en halvtime som går bort der også.

Fullt overalt

Da han leste i avisene i mars at barnehagene de hadde søkt på var blant de mest populære, tok han kontakt med kommunen for å prøve å bytte.

- Men det var gått noen dager over fristen, så vi ble bare avvist.

Etter den 20. juni kan man bytte om på rekkefølgen på søkerlisten. Virik har ringt barnehager i sentrum for å se om det er noen som har mindre kø.

- Det er fullt overalt.

De ser alle for seg å måtte fortsette med å bruke dagmamma.

- Men kommunen har lovet full barnehagedekning, hvor blir den av, spør Virik.

Legreid skjønner ikke hvorfor det ikke er på plass flere plasser i by'n, og da spesielt i nærheten av Møhlenpris.

- Da Piil var tre måneder i sin mors mage, kunne fastlegen, ved å ta en kjapp titt på datasystemet, fortelle oss at det ville komme en babyboom på Møhlenpris. Det visste han for nesten to år siden. Men politikerne har ikke klart å få det med seg.

Mer åpenhet

At barnehagebyråd Harald Victor Hove (H) ikke vil svare på kritikken deres (se egen sak) skjønner de godt.

- Det passer vel ham bra, sier Virik.

Lindtner peker på at de har rett til begrunnelse for hvorfor de ikke får de plassene de har søkt på. Hun mener også at det bør være åpenhet rundt tildelingen av barnehageplassene.

- Vi vil be politikerne om å gi ut en liste med oversikt over hvem som blir tildelt plass. Vi vil gjerne se om disse faktisk bor i sentrum, for vi hører hele tiden historier om folk som bor i bydelene, men som likevel har barnehageplass i sentrum.

Hva mener du om barnehageopptaket? Si din mening under!

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt

Dette er saken:

 • I 2011 ble det sterke reaksjoner på at sentrumsboere fikk tilbud om barnehageplass i Indre Arna.
   
 • I år har flere fått tilbud om plasser på Ulset i Åsane, hvor det er bygget ny barnehage med stor plass.
   
 • Bystyret har vedtatt Plan for barnehageutbygging 2012–2024. I den står det at det skal bygges 1842 nye barnehageplasser innen 2015.
   
 • I planen står det også at ungene skal få plass i bydelen hvor de bor.