Det har ifølge politiet utviklet seg en kultur i Bergen der enkelte utenlandske menn benytter alkohol og hasj til å lokke med seg svært unge piker, og forgriper seg på dem seksuelt.

Forrige uke tok politiet ut tiltale mot en 24 år gammel kurder fra Irak, som er mistenkt for voldtekt og overgrep på en rekke jenter. Kameraten hans etterforskes for liknende forhold.

Mens debatten omkring de voldtektsmistenkte kurderne raser, fortsetter aktiviteten på Torgallmenningen. Politiet fikk forrige fredag inn tips om at en irakisk mann hadde forsøkt å lokke med seg to mindreårige jenter hjem fra Torgallmenningen med narkotika.

— Han tilbød dem gratis hasj dersom de ble hjem.

Han instruerte dem også om hvordan de skulle forholde seg etter at han hadde opprettet kontakt, og fortalte jentene at politiet ikke måtte se dem forlate stedet sammen, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen i vold- og sedelighetsseksjonen på Bergen Sentrum politistasjon.

Lokker med narkotika

Nå sier politiet at man ikke kan se bort fra at de to mistenkte kurderne er en del av en bredere kultur, der ofrene er mindreårige jenter.

— Jeg tror dette foregår i mye større målestokk enn det vi har avdekket. Det ville være naivt å tro at vi gjennom de to sakene som til nå etterforskes av politiet, har funnet frem til de to eneste ikke-vestlige mennene som driver med dette, sier Lian Mathiesen.

— Kan det hende at man vil avdekke flere liknende saker?

— Jeg kan ikke utelukke det som et utspring av disse sakene. Men vi har ikke klare signaler på det nå.

Politiet er kjent med at voksne menn tilbyr jenter hasj og alkohol i håp om å få seksuelle tjenester i retur.

— De blir på en måte kjøpt, sier Lian Mathiesen.

Hun ser ikke bort ifra at mennene utveksler erfaringer.

— Mange av de arabisktalende mennene som driver med denne type virksomhet, vet av hverandre og møtes jevnlig. At dette er diskusjonstema tror jeg nok, sier hun.

— Dette foregår også blant enkelte nordmenn, men ikke i den målestokken som vi har sett blant ikke-vestlige menn.

Seksuell omgang med mindreårige øker sterkt, og innvandrere er overrepresentert, sier politiet.

Dette gjelder særlig jenter mellom fjorten og seksten år.

— Dette er svært unge jenter. De har ingen forutsetning for å vurdere risikoen en slik situasjon. De er ikke modne nok til å takle slike situasjoner, sier Lian Matheisen.

Vanlig med rusmidler

Leder for Utekontakten i Bergen, Else Kristin Utne Berg, bekrefter at voksne menn tar kontakt med yngre jenter og tilbyr dem rusmidler for å oppnå sex.

— Det finnes en del voksne menn der ute med uhederlige hensikter. De benytter seg av ungdommer som er i en utprøvingsfase og dermed er ekstra sårbare. For å oppnå seksuell kontakt, skjer det ofte en byttehandel. De inviterer med hjem, byr på alkohol eller spanderer på spilleautomater, sier Berg.

— Det dreier seg gjerne om umodne voksne menn som kan ha problemer med å finne jenter på egen alder.

Berg mener imidlertid at like mange norske menn driver slik aktivitet i sentrum. Ifølge Utekontakten skjer dette i offentlige rom der ungdommene ferdes på ettermiddag og kveldstid. På Torgalmenningen, kjøpesentre og i spillehaller.