• Så langt det lar seg gjøre, vil vi følge folk hjem. Det sier Høgskolens fadderkoordinator etter den anmeldte gruppevoldtekten i Bergen sentrum i helgen.

Natt til søndag skal en kvinnelig student i starten av 20-årene ha blitt voldtatt av tre menn, i en trapp ved Den Nationale Scene i Bergen.

Kvinnen hadde lørdag vært ute på byen etter å ha deltatt på et arrangement i regi av fadderuken. På Torgallmenningen møtte hun tre menn som slo følge med henne, slik bt.no skrev tidligere mandag.

— Viktig at vi passer på hverandre

— For fadderuken generelt er det veldig trist at noe sånt skjer, uavhengig av hvilken skole denne kvinnen studerte ved, sier Ingrid Nybakk, fadderkoordinator ved Høgskolen i Bergen (HiB).

... det er forferdelig trist og sterkt beklagelig at noe sånt skjer i Bergen og rammer en av våre studenter

Sigmund Grønmo, UiB-rektor

Mens fadderaktivitetene ved universitetet og BI er avsluttet, skal HiB ha fadderuke ut denne uken - pluss et stort, avsluttende gallaarrangement neste uke.

Etter den angivelige voldtekten ved teateret i helgen, gikk fadderstyret mandag ettermiddag ut med denne meldingen på HiB-fadderukens Facebook-side:

«Det har vært en uheldig episode i sentrum som nå har nådd media. Natt til søndag ble en jente voldtatt i Bergen sentrum. Det er viktig at vi passer på hverandre, ikke gå alene og tilby dere gjerne å følge folk hjem.

Dersom noen har behov for å bli fulgt hjem (i sentrumsområdet) kan vi i styret kontaktes på vakttelefonen: 479 09986.

Bor du lenger borte anbefaler vi taxi, jenter kan sjekke ut jentetaxien. Ta ikke piratdrosjer!

(...) Ta vare på hverandre»

— Vi har hatt døgnbemannet vakttelefon under fadderuken i flere år. Men etter voldtekten ved teateret, fant vi behov for å minne om nummeret til vakttelefonen - og presisere at man også kan få følge hjem. Spesielt viktig blir dette når det er en uoppklart voldtektssak, sier Nybakk.

- Feil å skape fryktregime

Øyvind Grassdal, som også sitter i HiBs fadderstyre, sier voldtektssaken selvfølgelig legger en demper på resten av fadder-arrangementene.

Han synes likevel ikke at saken skal bety slutten for fadderaktiviteter.

FØLGETJENESTE: Mandag ettermiddag, etter at nyheten om gruppevoldtekten i helgen ble kjent, la fadderstyret ved Høgskolen i Bergen ut denne meldingen om hendelsen. Studenter tilbys å ringe en døgnbemannet vakttelefon om de trenger følger hjem.
FAKSIMILE FRA HIB-FADDERUKENS FACEBOOK-SIDE

— Det blir feil å skape et fryktregime om voldtekter. Bergen er en trygg by, men det vil alltid være idioter som gjør slike handlinger. Skulle vi vært helt sikre på å unngå sånt, ville det ikke blitt noen fadderuke.- Det er veldig synd med en sånn hendelse. Vi ønsker at studentene våre skal føle seg trygge i Bergen. Vi kommer til å enda mer fokus på sikkerheten for våre studenter resten av fadderperioden, sier Grassdal.

Han trekker frem at HiB har følgende motto for fadderperioden: «Ikke gå alene, du kan gå med oss».

Offeret var UiB-student

Fadderkoordinator Ingrid Nybakk er enig med Grassdal.

Det blir feil å skape et fryktregime om voldtekter

Øyvind Grassdal i HiBs fadderstyre

— Man kan aldri gardere seg helt. Dette kunne skjedd hvem som helst en hvilken som helst helg, sier Nybakk.

Fra rektor ved UiB, Sigmund Grønmo, får bt.no bekreftet at kvinnen var student der.

— Jeg vil gjerne understreke at jeg synes det er forferdelig trist og sterkt beklagelig at noe sånt skjer i Bergen og rammer en av våre studenter, sier Grønmo.

Full etterforskning

— Det jobbes med saken også nå mandag kveld. Vi har full såkalt straksetterforskning, alvorligheten i denne saken gir den høy prioritet, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt til bt.no.

Mandag kveld hadde verken jourhavende jurist eller operasjonsleder Hilland hørt om noen spesiell utvikling i etterforskningen av voldtektssaken.

— Jeg har ikke noe å meddele der. Det er i hvert fall ingen pågrepet i saken, sa vakthavende jurist i politidistriktet, Trygve Ritland, like før klokken 20 mandag kveld.

bt.no ringte mandag også lederen av BIs fadderstyre for å få en kommentar, men oppnådde ikke kontakt.

«GÅ SAMMEN!»: - Vi oppfordrer alle til å gå sammen med noen, sier Ingrid Nybakk, fadderkoordinator ved Høgskolen i Bergen. Skolen skal ha fadderarrangementer ut denne uken, og vil ha økt fokus på studentenes sikkerhet etter voldtekten i helgen.
FRA HIBS HJEMMESIDE