I slutten av forrige uke arrangerte Karrieresenteret ved Studentsamskipnaden i Bergen for tredje gang på halvannet år informasjonsmøte om hva unge skal gjøre for å få seg jobb i en internasjonal organisasjon.

— Alle gangene har det vært fullt hus, men jeg synes jeg ser en økning i interessen. Arbeid i internasjonale organisasjoner er et typisk drømmeyrke, sier Rønnaug Tveit til Bergens Tidende mens studenter og andre som vil jobbe i utlandet myldrer i Karrieresenteret utenfor kontoret hennes.

Idealisme og penger

Tveit, som er leder for Karrieresenteret, tror det er tre grunner til at unge vil jobbe i internasjonale organisasjoner:

— Det er fremdeles en del idealisme i dette, det er krevende og personlig utfordrende og man har ingenting imot å tjene penger på det man gjør, sier hun.

De jobblystne utenfor kontoret hennes var kommet for å snakke med de to Unicef-representantene Rohini de Silva fra Sri Lanka og Yoshimi Muto fra Japan, samt Olav Bergthun, rådgiver i Utenriksdepartementet.

Hvordan de kan søke, om deres erfaring og utdanning er relevant, hva jobbene innebærer, hvilke krav som stilles til fremmedspråk og hvor tøff konkurransen er, er noen av spørsmålene de tre inviterte må svare på.

Norge underrepresentert

Rohini de Silva svarer så godt hun kan, for hun vil gjerne at flere nordmenn søker jobb hos hennes arbeidsgiver.

— Vårt mandat er å prøve å få kvalifiserte søkere til Unicef, og å sikre en bred geografisk representasjon. Nordmenn er i dag underrepresentert. I tillegg er Norge er viktig bidragsyter for oss, og vi har gode erfaringer med de nordmennene som jobber hos oss nå, sier hun.

Før hun kom til Bergen var hun i Oslo og intervjuet 30ý35 jobbsøkere. Hun mener fem-seks av dem var kvalifisert.

— Men vi må se om de passer til de jobbene vi har ledig, og så må de konkurrere mot andre søkere, sier de Silva, som selv har jobbet over 20 år i Unicef.

Hun og hennes kollega Muto intervjuer ingen i Bergen. Her er hensikten å gjøre studenter og nyutdannete interessert, og fortelle dem hvordan de kan kvalifisere seg.

Relevant utdanning?

de Silva har tre råd til dem som vil ha jobb i Unicef:

  • Lær to fremmedspråk
  • Få erfaring fra internasjonale organisasjoner
  • Bry deg om barns rettigheter

En av dem som vil høre om hennes kvalifikasjoner holder, er Lisbeth Tveit (29) fra Samnanger. Hun har en mastergrad i internasjonale relasjoner fra Australia og Kina.

— Jeg vil høre om min utdanning er relevant, sier hun.

Tveit kom tilbake fra Kina for et halvt år siden, hvor hun blant annet jobbet som lærer. Nå jobber hun på trygdekontor.

— Jeg har lyst til å jobbe med utviklingsrelatert arbeid og utdanning, eller innenfor diplomatiet, sier hun.