INGVILD RUGLAND

Det er i forbindelse med markeringen av hundreårsjubileet for Unionsoppløsningen at Herman Friele er spurt om være med i «Kong Oscar kommer».

Frieles tiltenkte rollefigur er redaktør i Egersundposten og leder av Høire. Han heter Lars Friele. I henvendelsen fra revymannen Arnt Olav Klippenberg kan vi lese at «Stykket handler om to familier i Egersund som er i bitter strid med hverandre. Det bygger på historiske hendelser. Den ene er redaktør i Egersundposten og leder av Høire. Han er fra Bergen og heter Lars Friele. (Familie?)»

Trenger ikke synge

Ifølge arrangøren Klippenberg, som blant annet samarbeider med Kristian Valen, trenger man ikke å være profesjonell skuespiller for å spille rollen, selv om Helge Jordal ble spurt før Friele.

«Det er ikke en omfattende og vanskelig rolle, og rollefiguren synger ikke. Det er en sympatisk rolle som vil passe deg perfekt.» Brevet avsluttes med spørsmålet «Høres ikke dette spennende ut?»

Ordfører Herman Friele klarer ikke å la være å le når BT ringer for å spørre om han nå skal bli skuespiller.

— Haha, jeg takker for tilbudet, men jeg må nok stå over, haha, ler Friele.

— Hvorfor det?

— Haha, det kan du vel tenke deg. Det er vel ikke riktig disponering av ordførerens tid å dra til Egersund for å spille teater, humres det i telefonen.

— Men det var jo en morsom forespørsel som vi får notere på den humoristiske knaggen, legger han til.

Ifølge Friele er det andre gang han får spørsmål om å delta i skuespill, så noen må tro at han har skuespillertalent. Men synge, det tror de åpenbart ikke at han kan.

— Der har de truffet spikeren på hodet. Jeg får ikke lov av familien å synge julesanger rundt juletreet fordi det ødelegger stemningen, sier ordføreren.

Hvorvidt denne redaktør Lars Friele i Egersundposten er i slekt med Herman Friele, vet ikke ordføreren, selv om han nok tror det «et sted langt der bakover». Men slekt eller ikke, noe skuespill blir det ikke på Herman Friele, i denne omgang, selv om det nok er litt fristende.

— Det kunne jo vært gøy, da, humrer Friele.

Etterlyser distingvert herre

Revymann Arnt Olav Klippenberg sier at Friele var et opplagt valg, da Helge Jordal ikke kunne.

— Redaktør Lars Friele var en distingvert herre og en sjarmør. Vi tenkte på hvilken bergenser som kunne spille noe sånt, og det var selvsagt Herman Friele, sier Klippenberg.

Handlingen i stykket dreier seg om striden mellom redaktør Lars Friele (H) i Egersundposten og redaktør Lorentzen (V) i Dalernes Tidende. Svenskekongen Oscar skal komme på besøk og de to redaktørene strides om det er det svensk-norske eller det forbudte norske flagget som skal heises på den kommunale flaggstangen. Konservative Friele ville ha det svensk-norske flagget, og dermed er det duket for storpolitisk strid.

Nå er Klippenberg i beit for en bergenser og vil gjerne ha tips.

— Kanskje noen bergensere kan tipse oss om en distingvert herremann som kan spille redaktør Friele? Bergensdialekt er en forutsetning, og vi trenger også en kone som snakker bergensk, sier Klippenberg.

NÅ OGSÅ SOM SKUSPILLER?
GUNNAR WIEDERSTRØM