— Det er ganske sykt egentlig, og litt sleipt dersom de vil tjene penger på det, sier Olav Småbrekke, leder for elevrådet ved skolen og tiendeklassing ved skolen.

Han er ikke selv medlem på gruppen, men kjenner andre som er invitert. Han har inntrykk av at festen var for alle i Fana som gikk ut fra tiende, og at alle som ville kunne stikke innom.

50 drikker

Den lukkede gruppen hvor det selges alkohol, skal bestå av et stort antall elever i tiende klasse på Ytrebygda skole og elever i tiende klasse ved andre skoler i Fana. Her står det «Har du ikke alkohol? Eller trenger du litt champagne? Det fikser vi. Under kan du finne masse forskjellige drikkevarer til en god pris».

Videre listes det opp nesten 50 alkoholholdige drikker som 15-åringene kan kjøpe i forkant av festen. En rekke av drikkevarene kan også kjøpes på selve festen som skal arrangeres i Melkeviken neste fredag, heter det.

melkeveien.jpg
FAKSIMILE

Les utdrag av informasjonen i den lukkede gruppen her

Vertene på eventet som heter «Melkeviken sommerfest» skriver også at de gir rabatt til elevene som handler flere varer, og at dersom varene er utsolgt, kan prisen bli høyere.

— Jeg er egentlig ikke så overrasket, fordi det er vanlig å avslutte tiendeklasse med et brak. Jeg har likevel ikke inntrykk av at det er særlig mange som har begynt å drikke ved skolen, sier Småbrekke.

Politiet varslet

Det er politiet ved Bergen Sør politistasjon som har kontaktet Ytrebygda skole med informasjon fra gruppen. De har videre kontaktet foreldrekontaktene, som har sendt ut eposten med informasjon til alle foreldrene til elever i tiende klasse.

Ole Hope er leder for FAU ved skolen. Han tror ikke personene som har lagt ut listen forstår rekkevidden av det de gjør.

— Dette er kriminell aktivietet, og aktivitet vi ikke trenger i vår bydel eller i andre bydeler. Dette er fullstendig uakseptabelt, sier Hope.

Han forteller at han ikke har fått noen indikasjoner på at det er et alkoholproblem ved skolen.

— Det er ikke et problem ved vår skole såvidt jeg kjenner til, sier han.

Under etterforskning

Morten Ørn, politistasjonssjef i Bergen sør forteller at saken er under etterforskning.

— Vi har en god del å jobbe med og mye informasjon i saken, sier han.

- Er det barn eller voksne som står bak alkoholsalget?

— Det er nok barn som står bak. Vi er mest interessert i å finne ut hvem som skaffer alkoholen og hvordan de får tak i den, sier Ørn.

Han anbefaler foreldre å være litt våkne med tanke på hva barna deres holder på med.

— Vi kan ikke være blåøyde som foreldre, sier han.

Politiet stiller

Elevrådsleder Småbrekke tror ikke mange elever kommer til å dra på festen i Melkeviken neste fredag.

— I hvert fall ikke nå. Alle vet at foreldrene har fått beskjed om innholdet på gruppen, sier han.

Selv hadde han aldri tenkt seg på festen.

Politistasjonssjef Ørn forteller at de vil møte opp neste fredag.

— Vi vil stille på arrangementet, og vi vil kontakte foreldrene til de som er beruset og be dem komme å hente dem. Vi kommer også til å notere hvem de er, og legge dem inn i arbeidsvaktjournalen vår, sier han.

- Sjokkert

Hjørdis Nikoline Østerbø, rektor ved Ytrebygda skole forteller at hun fikk beskjed om siden fra politiet i Fana.

— Det var de som oppfordret oss til å kontakte foreldrene. Jeg vet ikke om det er våre elever som har opprettet siden, men har forstått at de har hatt tilgang til siden. Jeg ble svært sjokkert da jeg fikk se innholdet. Jeg har inntrykk av det er veldig stille og rolig i vårt område, og jeg hører lite om drikking. Jeg håper foreldrene snakker med barna sine om dette, sier hun.

Fordi det er midt i eksamenstiden så har ikke lærerne fått anledning til å snakke med klassene sine samlet.

— Hadde dette skjedd for to uker siden, hadde vi nok tatt det opp i klassene. Nå er alle klassene delt og på skolen til forskjellige tider, sier hun.