— Jeg skjønner at de må spare, men hvorfor må det gå ut over familiene og de aller minste? Jeg reagerer på familiepolitikken oppi alt dette, sier Arve Davidsen.

Denne uken ble 36-åringen far for andre gang. Bare fire timer etter at lille Daniel kom til verden på Kvinneklinikken i Bergen, sjekket han inn på Barselloftet på Haukeland Hotel.

Både mamma og pappa var med.

— På Barselloftet får vi fred og ro og vårt eget rom. Her kan du ta vare på deg selv og dine. Du kan ta imot besøk utenom visittiden, og får mer tid til folk når ikke alle kommer samtidig.

Selv sov han her bare første natten. Så måtte han hjem for å ta seg av storesøster Sara (1), som for øvrig også tilbrakte sine første levedager på Barselloftet.

— Her er det fleksibelt. Blir det for strevsomt for mor, kan jeg når som helst bestemme meg for å bli.

Sorgreaksjon

Barselloftet for friske, fødende kvinner ble opprettet i 1998. Her får barselkvinner og nyfødte eget rom, der også far og søsken kan komme, gå og bo som de vil.

— Avdelingen var den aller første i sitt slag i Norge. Halvannet år senere kom Ullevål etter, sier avdelingsjordmor Beth Reistad til BT.

I 2002 bodde totalt 2000 kvinner på Barselloftet. Gjennomsnittlig liggetid er i dag to døgn. Seksten jordmødre er tilknyttet avdelingen, og torsdag ble de orientert om kuttforslaget.

— Vi reagerte med sorg. Det var trist. Tilbudet til barselkvinner blir satt tilbake mange, mange år, sier Reistad.

— På hvilken måte?

— Når det gjelder fars mulighet til å være til stede i barseltiden. Valgmuligheten og fleksibiliteten blir borte.

- Stortrives

I en blå sofa på rom nummer 407 sitter Janicke Hordvik. Ved siden av, i babysengen, sover et lite jentebarn. Hun kom til verden 3. desember. Ennå vet ingen hva hun skal hete, eller hvem hun er.

Men her inne, på det trivelige, lune hotellrommet, har hun og mamma Janicke Hordvik rikelig tid til å bli kjent med hverandre.

— Nå vil de altså legge ned dette tilbudet, spør hun, og himler med øynene.

Det er hennes andre opphold her. Hun fødte sitt første barn i 2000, og valgte Barselloftet også den gangen.

— Dette er jo en enestående avdeling. Jeg stortrives her. Vi har privatliv, og kan gjøre som vi vil. Vi kan nyte freden og roen. Uten å bli forstyrret, eller forstyrre andre, forteller hun til BT.

— Mange synes ikke særlig om å ligge på sykehus, men her føles det som om du er hjemme. Og selv om du kan styre mye selv, blir du tatt godt vare på.