KARI PEDERSEN

— Det er helt ufattelig at forholdene kan endre seg så mye på så kort tid, sier Ståle Grimen, som fredag kveld var oppe og merket løypen over Gulfjellet for Styrkeprøven Rett Vest.

I går ettermiddag var arrangørene tilbake ved Markskilfossen, sammen med politi, to av de pårørende, en turdeltaker som var involvert i ulykken, og en prest som har bistått de pårørende.

Foreldrene ville se

Foreldrene til Henning Madsen fra Sandnes ønsket å se stedet sønnen mistet livet. Geo Wilson, Jan Henrik Tveit og flere andre fra arrangementskomiteen tok turen med dem. Følget startet ved Svartavatnet ovenfor Unneland i Arna, og klatret opp de stupbratte fjellsidene til den skjebnesvangre elvekryssingen midt i Markskilfossen.

Kryssingspunktet ligger midt i fosseløpet, der elven passerer et flatere parti før den tar ny fart og stuper nærmere 80 meter ned i dalen.

Med på fjellturen var også en av de to turdeltakerne som dro de to forulykkete opp av kulpen under fossen.

På elvebredden lå blomster til minne om Eirik Hjertnes Bratland og Henning Madsen. De samme blomstene smykket bordet da arrangørene samlet deltakerne på St. Paul skole lørdag kveld.

Trygt fredag kveld

Medarrangør Ståle Grimen sto ved Markskilfossen for andre gang på to døgn. Første gang var fredag kveld da han fullførte merkingen til løpet som startet fra Gulbotn tidlig morgenen etter.

På vei ned fra fjellet hadde han en telefonsamtale med Lars Henrik Tveit. De to diskuterte vannmengde og sikkerhet.

— Elvene var store, men jeg vurderte kryssingen som ufarlig, sier Grimen.

Natt til lørdag falt det 32 millimeter regn i Bergen. Da deltakerne kom til Markskilfossen, hadde elven vokst til en stri strøm som var mellom to og tre meter bred på kryssingspunktet.

I kløften midt i elveløpet var dybden ca. en meter, har en av deltakerne forklart. Han krysset før ulykken, plumpet uti og kjente hvordan strømmen rev tak i ham, men kom seg trygt på land igjen.

Natt til i går avtok nedbøren og Markskil minket dramatisk. I går ettermiddag var bredden redusert til under en meter. En godt tråkket sti ned til elvebredden viser at her vurderer turgåere det som trygt å krysse.

— Elven var litt større enn dette fredag kveld, men langt fra den frådende vannmassene som møtte deltakerne lørdag, forklarer Ståle Grimen.

BLOMSTER: På elvebredden ligger blomster til minne om Eirik Hjertnes Bratland og Henning Madsen. <br/>Foto: EIRIK BREKKE