Nygårdstangen i går formiddag: Brunbarkede muskelbunter fra Øst-Europa haler og drar i en gedigen teltduk. To smågutter leker gjemsel i noen pappkasser, elefanten knasker høy. En lyshåret, ung jente vandrer over plassen. Det er her Jeanette Smørdal hører hjemme, blant klovner og kamerater.

— Jeg har gått tre år på videregående skole i Fyllingsdalen. Det var første gang i mitt liv at jeg måtte være i ro, og det var ikke så lett. Heldigvis gikk jeg på dramalinjen, ellers tror jeg at jeg hadde krepert, sier Jeanette.

Inn i manesjen

Hele livet har hun hatt undervisning på sirkuset i sommerhalvåret og hjemme i Nordfjordeid om vinteren. Nå er skolegangen over. For et år siden begynte hun med sirkus på heltid, som økonomiansvarlig.

— Økonomiansvarlig? Hvor har du lært deg økonomi?

19-åringen smiler.

— Jeg har jo sett hvordan alt gjøres her, dessuten får jeg mye hjelp fra han som var økonomiansvarlig i fjor.

Men det er ikke sikkert at Jeanette skal drive med økonomi resten av livet.

— Jeg har lyst til å skaffe meg en utdanning, men begynner tidligst neste høst. Ellers vil jeg veldig gjerne tilbake til manesjen.

— Med hva slags nummer da?

— Hest, sier hun bestemt.

Jeanette var fire år da hun debuterte som sirkusartist, og har vist frem kunster med både ponnier, hester og geiter. Nå er det tre år siden hun sist sto foran publikum.

— Skal du ikke bli sirkusdirektør da?

Unge Smørdal smiler.

— Jeg kunne jo for så vidt tenke meg det. Men pappa er jo så ung...

Glad for en arving

Jeanette leier fortsatt en leilighet på Laksevåg, og har på sett og vis gjort bergenser av seg. Men noen gjennomsnittlig ungdomstid får hun nok aldri.

— Klassekamerater spør jo alle slags rare spørsmål.

— Som hva da?

— Som hva vi gjør med dyrene om vinteren eller hvor mye en elefant spiser. Da jeg var yngre kunne jeg ikke fatte at de ikke visste sånne ting, smiler hun.

— Sirkusgründeren og direktøren er veldig takknemlig for at han har en ivrig etterfølger, proklamerer pappa Jan Ketil Smørdal.

Dette har Jeanette hørt før. Men hun er sikker i sin sak.

— Jeg gledet meg veldig til å bli ferdig på skolen. Det er ingen tvil om at sirkus blir min levevei, sier hun.

For ordens skyld: Om vinteren jobber dyrene på andre sirkus. Og en elefant spiser 3-400 kilo høy om dagen.