1. september 1944 styrtet radiooperatør Harvey Firestone og de fem flykameratene hans på Haugland i Os. I tre uker var de på rømmen før de ble plukket opp av Shetlands-Larsen i Austevoll.

ØIVIND ASK

I helgen var Harvey, nå 82 år, sammen med to sønner, svigerdatter og to barnebarn. De ville se stedet og møte folk som hjalp far og bestefar i trygghet for 60 år siden. For det var et eventyr at de seks kom fra hendelsen i live, takket være mange gode folk i Os med hjelp av mil.org.

Det kanadiske flyet var på rekognoseringsoppdrag på Vestlandskysten da det fikk motortrøbbel. For å lette vekten på flyet kastet de ut alt løst om bord, men til slutt var det bare en utgang, å nødlande. De fløy inn Bjørnefjorden og landet i en potetåker på Haugland. Den første de traff på var skolelærer Magnus Askvik. I de nærmeste ukene ble de hjulpet fra skjulested til skjulested mens store tyske styrker var på jakt etter dem. De lå i skjul i Strøno, i Lønningdal og i en knøttliten jakthytte i Botnane i Øvredal.

— Derfra ble de fraktet med skøyten «Snøgg» til Ospøy og videre til Austevoll der ble plukket opp 12. oktober, forteller kultursjef Karl Ole Midtbø i Os.

I helgen var «Snøgg» tilbake i Os, etter seks års restaureringsarbeid hos båtbygger Einar Sauholmen i Fusa. Den var nærmest vrak og holdt på å søkke da redningsarbeidet ble påbegynt. «Snøgg» ble bygget i Askvik i 1928, og brukt til fiske og fiskefrakt. Den var et dagligdags syn på fjorden under krigen, og det var grunnen til at flukten ble vellykket. De tyske vaktbåtene var så vant til den, at den fikk passere uten kontroll.

I helgen var et stort minnearrangement i Os. Harvey hadde med en takkeplakett fra Canada som ble satt opp på krasjplassen, og søndag gikk turen opp til hytten i Botnane, der det ble avduket en bronserelieff som er laget etter en trerelieff Jakob Hjelle en gang skar ut.

TILBAKE PÅ «SNØGG»: Harvey Firestone tilbake på båten som reddet ham for 60 år siden.<p/> FOTO: LIV-RANDI, LIND