RUNE VALDERHAUG

— Å få reise tilbake til Kenya som misjonær er som å vinne 20 millioner kroner i Lotto. Nå får jeg realisert mitt livs kall og håp. Jeg er utrolig glad - og spent, sier Janesh Amenya og smiler fra øre til øre.

I over hundre år er norske misjonærer blitt sendt til Afrika for å fortelle de innfødte om Jesus. For første gang har landets største misjonsorganisasjon, Norsk luthersk Misjonssamband, valgt å sende en vaskeekte afrikaner ut i verden for å fortelle sitt eget folk om den kristne tro. Og Janesh Amenya, kona Turid og de to barna Christopher (9) og David (4) gleder seg til sitt nye liv som storbymisjonærer i Nairobi.

Fotballer i bagasjen

— Jeg er utrolig glad for å få dra tilbake som misjonsutsending fra Norge. Dette er et livskall, jeg lenge har drømt om å få gjennomføre, sier Janesh Amenya til Bergens Tidende. Torsdag forlot familien bygden Toft i Øygarden for å sette kursen mot Afrika.

Det var kjærligheten som brakte den nesten to meter høye og fotballgærne afrikaneren til Øygarden. Turid var selv misjonær i Mombasa, da Janesh kom i hennes vei. Forelskelsen ble til kjærlighet, giftermål og et nytt liv blant striler i øykommunen like utenfor Bergen. Der har Janesh arbeidet som ungdomsleder og kirketjener ved siden av kristendomsstudier. Han har vært en populær lederskikkelse både i kirken og fotballmiljøet i Øygarden.

— Ja, når Janesh har drevet ungdomsarbeid har det alltid handlet om bein og ball, legger fru Turid til, mens niåringen Christopher drømmer om å få spille i Manchester United etter noen år i Afrika. Og både far og sønn forsikrer at det er flere fotballer med på flyttelasset til Nairobi.

Kjenner folket og kulturen

Men Jesus blir nok likevel viktigere enn fotballen i tiden fremover. Janesh Amenya skal etablere kristent arbeid i en av Nairobis nyere bydeler. Han vet ikke så mye om hva han går til, knapt nok hvor familien skal bo. Men det store flertallet av innbyggere bydelen har ikke hørt om kristendommen, samtidig som boligområdet er under sterk islamsk påvirkning, forteller han.

— Dette dreier seg om nybrottsarbeid. Det finnes verken kirke eller menighet. Min jobb er å skape kontakt, gi kristen opplæring og inspirasjon til mennesker vi møter. Jeg er selv utrolig glad for å reise tilbake til mitt eget hjemland for å formidle det kristne evangeliet til nye grupper. Det er jo begrenset hvor mye vi selv kan få gjort alene. Men forhåpentlig kan vi få etablert et nytt kristent miljø. Så får de selv etter hvert ta stilling til om det skal dannes menighet og bygges kirke i bydelen.

Janesh tror har vil dra store fordeler av å være afrikaner når han drar ut som misjonær.

— Jeg kan jo språket, kjenner kulturen og tradisjonene i Kenya. Det vil gjøre det lettere å nå mennesker på deres egne premisser. Som innfødt kenyaner vil jeg forhåpentlig også unngå tabber og feller som hvite misjonærer fra en helt annen kultur lett havner i. Min bakgrunn vil også gjøre det lettere å få kontakt og etablere fellesskap på afrikanernes egne premisser, mener han.

Livskall

Janesh og Turid Amenya opplever det som et sterkt kall å få reise tilbake til Kenya som misjonærer. Turid føler en sterk tilknytning til landet hun reiste til for 19 år siden. Og for Janesh var misjonærvigslingen og utsendelsesgudstjenesten i henholdsvis Blomvåg og Hjelme kirker nylig, en sterk bekreftelse på at de har solid støtte fra lokalmiljøet i Øygarden.

— For oss er dette et livskall. Men om det betyr at vi kan være misjonærer i Kenya livet ut, vet vi ikke. Vi har jo to barn som også etter hvert må ha et ord med i laget. Men vi er heldige. For vi drar jo hjem uansett om vi reiser til Kenya eller Norge, legger Turid Amenya til.

AFRIKANSK MISJONÆR: Turid, barna Christopher og David, og Janesh Amenya måtte selvsagt få meg seg sjøduften i Øygarden før de flyttet til storbyen Nairobi.<p/>FOTO: HELGE SUNDE