• Noe av det fineste som er laget av sitt slag her i Norge. Et utsøkt stykke håndverk fra en usedvanlig dyktig, bergensk gullsmedmester.

Førstekonservator Trond Indahl ved Vestlandske Kunstindustrimuseum tar på seg de hvite bomullshanskene og løfter museet siste ervervelse: en terrin i sølv fra ca. 1730-1740. Den er laget av gullsmedmester Anders Erichsen Hind som var født i Bergen, trolig like etter 1700, og døde allerede i 1742. Hadde han fått leve, ville han gått inn i rekken av store, bergenske gullsmeder.

Forresten er bare terrinen nok til å plassere ham der. Den er en sjelden gjenstand med kunstnerisk og håndverksmessig kvalitet på europeisk nivå, sier Indahl med andakt i røsten. Først blir vi betatt av lokket, fantastisk drevet og siselert, men ved nærmere ettersyn blir vi vel så betatt av korpus med drevne rekker av sekskantede fasetter. Et nydelig arbeid og en dekor som ellers ikke kjennes i Norge fra denne tiden.

Terrinen har vært i privat eie hos en familie i 200 år. For et par år siden fikk VK tilbud om å kjøpe den — eieren så gjerne at terrinen kom på museum, men VK har ikke midler til slike innkjøp. Det ville utenlandske liebhabere hatt, men Kulturminneloven forbyr eksport av antikviteter som er eldre enn 100 år. Nå har likevel museet fått klenodiet hjem til skaperens fødeby, takket være «rabatt» og penger fra Kulturrådet, Bjørneseths fond, Bergen kommune og en privat sponsor. Og den er på plass i midlertidig monter til helgen.

Nei, vi spurte ikke om prisen. Man gjør ikke det i dannet selskap.