• Vi kjente oss aldri utrygge, sier mannskaper på Snorre A, som i går kveld landet i Bergen.

Statoil og Norske Shell stanset i går all produksjon på Snorre A-plattformen og Draugen på grunn av mangler ved livbåtene på de to plattformene.

Tømmingen av mannskapet har pågått i halvannet døgn. Bare nødvendig minimumsbemanning blir tilbake.

— Trygge livbåter

På siste helikopter i går kom Rune Fosshaug og Geir Viken, som begge var om bord i Snorre A. De sier til Bergens Tidende at oppholdet på plattformen forløp som normalt, også etter at det ble kjent at livbåtene om bord strøk fritt-fall-testen og at alternativ låring ikke fantes.

— De livbåtene som nå skal utbedres, er vel de tryggeste vi har hatt. Jeg husker plattformer der livbåtene falt ned under reparasjon, forteller Fosshaug som har 28 år bak seg på sokkelen.

Fosshaug hadde bare vært ute i fire dager, da mannskapet ble flydd i land. Viken skulle normalt fått avløsning tirsdag.

De to berømmer ledelsen på plattformen for god informasjon underveis. Før den første pressemeldingen ble sendt ut, ble hele mannskapet samlet til orientering. Frem til avreise var det ny orientering flere ganger daglig.

Drøy uke

— Det er andre tider nå. Tidligere har jeg opplevd å være om bord i en plattform der det var brann. Det fikk jeg høre av konen som ringte, forteller Fosshaug.

Nå blir det for mannskapet å vente på at livbåtene istandsettes. Ifølge Statoils nettside vil det trolig ta en drøy uke før to av båtene på Snorre A er ferdigstilt. Bemanningen om bord vil øke etter hvert som livbåtene blir reparert.

— Hva gjør dere mandag?

— Legger fliser på kjøkkenet, flirer Rune Fosshaug, HMS-koordinator på den nedstengte plattformen.