Sent i går kveld var ransmannen fortsatt ikke pågrepet av politiet. Likevel valgte den unge butikkekspeditøren å stille på jobb igjen som normalt kl. 23 i går.

— Det er ikke noe vits i å sitte hjemme og kvi seg til å gå på jobb. Jeg får bare hoppe i det og se hvordan det går i natt. Skulle jeg få en reaksjon, så har vi folk som kan steppe inn, sier Ørjan Hauge.

Plasttut på pistolen

22-åringen var alene på jobb i den døgnåpne kiosken i Kong Oscars gate da ransmannen slo til like før klokken fire natt til mandag. Raneren hadde finlandshette, og holdt en oppslått paraply over hodet for å unngå overvåkingskameraene.

— Mannen holdt pistolen rett mot meg, la en plastpose på disken og skrek at jeg måtte skyndte meg. Han virket veldig stresset. Det hele virket veldig amatørmessig, forteller Hauge.

Midt under tømmingen av kasseapparatene, oppdaget Hauge plasttuten i pistolmunningen. Våpenet var en lekepistol.

— I noen sekunder sto jeg og lurte på om jeg skulle ta ham. Men så fikk jeg øye på revolveren han hadde i bukselommen. Den var iallfall ekte, forteller 22-åringen.

Har alt på film

Etter å ha fått med seg 5500 kroner, noen kontantkort og litt tobakk, småløp ransmannen ut av kiosken og forsvant i retning jernbanestasjonen.

Tilbake sto en rystet 22-åring.

— Jeg skalv i knærne i en halvtime etterpå, forteller Ørjan Hauge.

Hele episoden var over på under et minutt, og hvert eneste sekund ble festet til film av kioskens mange overvåkingskameraer.

Ransmannen snakket gebrokkent norsk, anslås å være rundt 25 år, hadde mørkt hår og er relativt liten av vekst, rundt 160-165 cm. Han var kledd i en mørk ytterjakke, hadde mørk paraply og bar ransutbyttet i en hvit og grønn plastpose.

Tredje ran

Få av de ansatte i Mix-kiosken har vært på ranstrening, men samtlige skal ha fått muntlig innføring i korrekt oppførsel under et ran. Innehaverne av kiosken roste i går den unge ekspeditøren for å ha opptrådt helt eksemplarisk under ranet.

— Jeg gir blaffen i pengene som ble tatt. Det viktigste er at han som sto bak disken ikke kom til skade, sier medeier Jarle Takvam.

Det er tredje gang den døgnåpne kiosken i Kong Oscars gate blir utsatt for ran. I mars 2001 ble en kvinnelig ansatt ranet med en sprøyte, og kort tid før ble en annen kvinnelig ansatt ranet da hun var på vei til nattsafen med kassabeholdningen. Kiosken er dessuten plaget med mye nasking og fulle folk.

— Her må man tåle å bli drapstruet minst to ganger per natt. Men med fulle folk er det ikke så farlig. Når du først har fått dem ut, så har de glemt alt sammen,, sier Ørjan Hauge.

- Risikojobb

Innehaverne begynner nå å gå mektig lei alt bråket, men ser ingen umiddelbar løsning på problemet.

— Nå er jo alternativet å legge ned, sier Jarle Takvam.

I tiden fremover vil han informere alle de nyansatte om de tidligere ranene, og fortelle dem at det kan skje igjen.

— Vi kan ikke legge skjul på at det er en viss risiko ved å jobbe i en døgnåpen kiosk. Det er trist, men slik er dessverre verden i dag, sier Takvam.

SIKTET: - Han hold pistolen rett mot meg, forteller Ørjan Hauge (22). Ved firetiden natt til i går sto han ansikt til ansikt med en ukjent ransmann. I natt var 22-åringen tilbake på jobb, selv om raneren fortsatt går fri.<br/>Foto: KNUT STRAND