Bare ett stort seilskip – eller tall ship om du vil – ligger igjen i Vågen en fuktig og grå sensommerdag. En grå og brunspraglete katt lunter bedagelig rundt på dekket til skoleskipet «Picton Castle», og er smått nysgjerrig på alt oppstyret rundt den. Uten å vite det har den sørget for at seilskuten utsatte avgangen til den var tilbake om bord.

De andre skipene i Tall Ships’ Race dro nemlig videre mot Nederland i går. «Picton Castle» seilte i prosesjon til Skuteviken med de andre skipene, men dro sporenstreks tilbake til Vågen. Hele mannskapet på 33 personer var ute og lette etter Chibley.

— De reiser ikke uten katten, sa liaison-offiser Eirik Holm til bt.no tirsdag.

Fiskemarkedet lokket

Men i morges var det god stemning på seilskipet. Bt.no blir til og med møtt med spredt applaus når vi kommer om bord, knapt en halvtime før båten setter seil mot Den Helder i Nederland.

I går kom nemlig Chibley tilbake til båten, etter at en velmenende sjel så artikkelen på bt.no, og mannskapet kan trekke et lettelsens sukk.

— Hun har forsvunnet noen ganger før, men bare én gang var hun borte like lenge som nå, sier kaptein Daniel Moreland.

— Men det var et fiskemarked på det andre stedet hun ble borte også, så det er kanskje noe av forklaringen.

Aldri bodd i hus

11 år gamle Chibley har bodd ombord på «Picton Castle» siden hun kom til dem fra et omplasseringssenter for katter i Canada.

— Hun valgte oss, det var ikke omvendt. Hun har aldri bodd i hus, og liker seg godt på båten. Men når det ikke er folk om bord liker hun det ikke så godt, sier Moreland.

Chibley har også tilpasset seg godt til livet på sjøen, skal vi tro kapteinen.

— Ofte kan det gå galt med katter på sjøen, for de eier ikke frykt. Men Chibley klarer seg godt, sier Moreland, som har 30 års erfaring til sjøs.

Sover i køyene

Mannskapet hengte opp og delte ut flygeblader med bilder av katten etter at den forsvant på lørdag. «Vi kan ikke seile uten fullt mannskap!» stod det på arkene.

— Vi elsker henne, alle sammen, sier mannskapsmedlem Erin Clements fra Canada. - Hun pleier å komme opp i køyene våre og sove, sier hun.

Chibley har vært ute og reist med skuten på alle verdenshavene.

— Hun er antakelig verdens mest bereiste katt, sier Clements.

Og nå legger hun ut på en ny reise: Turen til Nederland kommer til å ta 6-7 døgn. Deretter venter blant annet Frankrike, Mallorca, Marokko, Kanariøyene - og så over Atlanteren til Brasil.

MANNSKAPET SAMLET: Det var en lykkelig og lettet gjeng som møtte bt.no sammen med skipskatten Chibley.
MORGENKAFFE: Med Chibley ombord var alt klart for avgang, og kaptein Daniel Moreland og mannskap Nadja Nitschke gjorde klar skuten i morgentimene.
Walter Wehus
FREMDELES TIL KAI: Seilskuten ligger ensom, et døgn etter at de andre skipene i Tall Ships' Races dro fra Vågen.
Walter Wehus