TRULS SYNNESTVEDT

– Der, der nede, sto kanonen «min» Kanon nummer 1!

Hellen-veteranen Egil Thobro (82) peker mot den fremste av de ribbete kanonstillingene på det nedlagte og fredete fortet.

Frem til mars 1940 var han kanonkommandør på den ene av Hellens tre franske St. Chamond-sluggere.

– Og akkurat der falt den tyske bomben som drepte fem soldater om morgenen den niende april, sier Thobro, og viser oss det siste synlige såret etter det fatale bombetreffet – et knust trappetrinn ved oppgangen til kanonstillingene.

Med seg i en plastpose fra «Matvinneren Fokus» bærer Thobro et unikt krigsminne, en ca. 40 centimeter lang bit av bomben han tror kan være identisk med bomben som tok fem liv her i 1940.

En grå bombehale av lettmetall, preget med årstall 1939 og den tyske ørn – og spindelvev inni.

Fikk bombebiten – Bombebiten fikk jeg overrakt her på Øvre Hellen niende i april i fjor, av broren til han som tok vare på den i 1940, forteller Thobro.

Siden minnesteinen kom opp for ti år siden, har Thobro årvisst lagt blomster på stedet hver 9. april.

I fjor fikk han overrakt bombehalen fra angrepet på Hellen Fort 60 år tidligere.

Delvis på grunn av sin fortid som sersjant på Hellen fort fra 1938 til 1940, men også fordi han i årene 1955 til 1960 med sin familie bodde på fortet, som administrasjonsoffiser ved Kystartilleriets befalsskole på Hellen.

Bør på museum – Men dette krigsminnet er for spesielt til at det bør støve ned hos meg, aller helst bør det fått en plass på fortet eller på det planlagte motstandsmuseet, sier Thobro.

82-åring, som ble beordret fra Kristiansand til Bergen som rekrutt i 1938, bor i dag i Solheimslien med fru Asta. Men han føler fremdeles en sterk tilknytning til Hellen-området.

Kanskje ikke så rart, ettersom begge hans barn vokste opp innenfor fortets gjerder, og fordi gamle soldatvenner kjempet mot tyskerne i dette terrenget.

– Jeg kjente jo noen av dem som ble drept av Heinkel-bomben, sier Thobro og peker på navnesteinene som står reist mot minnesmerket.

«Leif Bernhard Olsen, f. 02.07 1902», står det på en av steinene.

– Han var skipsmekler da krigen brøt ut, forteller Thobro.

Skjøt mot fly Bare noen uker før krigsutbruddet i 1940 var Egil Thobro blitt beordret fra Hellen til Oscarsborg festning ved Drøbak.

Der sto han ved mitraljøsen og åpnet ild mot tyske fly som kom inn over Oslofjorden 9. april om morgenen.

Men ti år etter krigens slutt var han tilbake på Hellen Fort, som befalsskolens administrasjonsoffiser og tilsynsmann for anlegget.

Tre-fire familier med tilknytning til Kystartilleriet bodde i årevis i ombygde kontor— og mannskapsbrakker i det vakre naturområdet på Øvre Hellen.

I en konvolutt har Thobro brakt med knøttsmå foto i svart/hvitt fra Hellen før og etter krigen.

Bilder som viser soldater som forbereder seg på krig.

– Der ser du spisebrakken for mannskapene på fortet før krigen. Vi var ca. åtti mann. Og der er forlegningsbrakken. I dag er det bare det gamle ammunisjonsbygget, Monier-bunkeren, tilbake.

– Før krigen hadde vi utmarsj hver lørdag, gjerne rundt Eidsvåg til Åsane eller over Munkebotn, musikken var med, forteller han.

– De franske St. Charmond-kanonene var førti år gamle og holdt ikke mål. De havarerte og vi hadde mye trøbbel med dem. De ble forresten demontert og kappet til spiker i 1959, skraphandlerne var ville etter stålet, minnes Thobro.

Sporene slettet Hans datter Ellen Sophie Thobro (51) har slått følge med faren på rusleturen over gamle tomter på Hellen. Hun bor i nabolaget og bruker fremdeles barndommens dal som turterreng.

– Her er huset vårt på Øvre Hellen, slik det så ut siste halvdel av femtitallet, viser hun på et medbrakt bilde.

Svart-hvitt-bildene hennes forteller om en idyllisk barndom, med kjøkkenhage og rhododendron der dagens informasjonstavle står, og et terreng med akebakker, spennende trær – og hare, ekorn, tiur og rev bak annenhver busk.

I dag kan bare oppsitternes egne øye gjenkjenne hverdagslivet på Øvre Hellen for snart 50 år siden.

BOMBEN: Hellen-veteranen Egil Thobro har brakt halen på den tyske Heinkel 111-bomben tilbake til krigsskueplassen den falt om morgenen 9. april 1940. I bakgrunnen minnesteinen med navnene på de seks nordmennene som falt på Hellen Fort 9. april.

BOMBEN: Hellen-veteranen Egil Thobro har brakt halen på den tyske Heinkel 111-bomben tilbake til krigsskueplassen den falt om morgenen 9. april 1940. I bakgrunnen minnesteinen med navnene på de seks nordmennene som falt på Hellen Fort 9. april.(Foto: Arne Nilsen)