Hvordan Mini (11) klarte å komme seg de åtte milene fra Sævrøy til Bergen, er det bare den lille luringen selv som vet.

— På sensommeren i fjor lå det fire båter her nede på kaien. Sannsynligvis har han stukket av gårde med en av dem, uten at mannskapet merket det, tror matfar Hans Sævrøy.

Da Mini forsvant i august i fjor, lette han forgjeves etter katten over hele Austrheim. 62-åringen hadde fullstendig gitt opp håpet om noen gang å se sin lille venn igjen.

— Jeg var sikker på at han var død. At reven hadde tatt ham, eller at han var blitt overkjørt av en bil.

Sammenliknet bilder

Ikke rart mannen fikk gledessjokk da han leste BT torsdag 14. august. Var det ikke den lille rømlingen som kikket lurt mot ham, der i en tapt/funnet-annonse på nest siste side?

— Det gikk en støkk i meg. Jeg satt her med forstørrelsesglass og sammenliknet bildet i avisen med bildene jeg selv har. Jeg tenkte at det ikke kunne stemme, det var jo gått et helt år. Men alle naboene var også helt sikre på at det var Mini. Likevel torde jeg ikke ringe før mandagen, forteller Sævrøy.

- Får aldri nok kos

Etter over et halvt år på loffen, hadde nemlig Mini slått seg ned hos 77-årige Karna Eriksen på Skansemyren i Bergen, over åtte mil hjemmefra. Første gangen katten lusket innom, trengte han sårt et hjem, litt stell og masse omtanke.

— Katten blødde fra en flenge i siden. Jeg var sikker på det var en villkatt. Men den katten får jo aldri nok av kos og klapping. Da skjønte jeg at den var tam, forteller Eriksen.

Hun adopterte nykomlingen, ga ham midlertidig navnet «Monsemann», og serverte gjesten tre solide måltider hver eneste dag.

La seg på nettet

Gjenforeningen mellom rømlingen og matfar skjedde tirsdag i forrige uke. Da Sævrøy ringte på hos Eriksen, la han fra seg sitt gamle handlenett på muren hennes. Et minutt senere: Hvem er det ikke som har krøpet ut av kjelleren og lagt seg godt til rette på nettet?

— Da forsvant all tvil. Jeg ble helt forfjamset, og jeg tror katten ble litt sjokka selv da han så meg, forteller Sævrøy.

Ifølge Karna Eriksen har gjesten oppført seg upåklagelig de månedene han har bodd på Skansen.

— Det var en katt jeg gladelig kunne beholdt. Familien min likte faktisk den bedre enn mine to egne, ler Eriksen, som innrømmer at hun savner den lille luringen.

SAMMEN IGJEN: Endelig er rømlingen Mini (11) gjenforent med matfar Hans Sævrøy og de fem andre kattene hans. Blant dem er mammaen til Mini. Hun likte dårlig at sønnen hadde vært på eventyr uten lov. - Hun gikk rett bort og skjente på Mini da jeg kom hjem med ham forrige tirsdag, forteller Sævrøy. <br/>FOTO: ARNE NILSEN
ARNE NILSEN