– Bergen er akkurat så bra som jeg husker det, sier britiske Geoffrey Jacobs mens han skuer utover Shetlands-Larsens brygge.

Han skal snart legge ned en krans på Nordstjernen, monumentet over sjømenn fra Bergen som døde under krigen.

Møtt med norske flagg

13. mai 1945 kom Geoffrey Jacobs seilende inn Byfjorden. Seks engelskmenn og 82 nordmenn hadde tjenestegjort på den norske korvetten Acanthus sammen. 20 år gamle Jacobs hadde jobbet på skipet siden 1943. Spesialiteten hans var morse.

— Mange av nordmennene hadde vært borte fra landet i fem år. Jeg så på ansiktene deres og kunne se hvor sterke følelsene deres var. Det var euforisk, sier Jacobs.

Artikkelen fortsetter under videoen...

Skulle frigjøre Bergen

Mens Acanthus seilte inn mot Vågen, kom nordmenn i småbåter og møtte dem med norske flagg. 11. mai fikk de signalet om at krigen i Europa var over, og ble sendt til Bergen for å frigjøre byen.

– Vi hadde bare en destroyer, seks MTBer og seks minesveipere. Tyskerne hadde blant annet 20.000 mann og 21 ubåter, sier Jacobs.

Han ble i Bergen med Acanthus til oktober. Han ble kjæreste med Sølvi og lærte å snakke litt norsk.

– Jeg fikk alltid høre at jeg snakket norsk med bergensdialekt, sier Jacobs.

Fortsatt kan han si fraser som «jeg elsker deg» og «jeg ønsker å kysse deg». Men det ble ikke Sølvi, for i oktober måtte han videre med skipet til Trondheim, så til Tromsø.

Etterpå ble det videre studier og en karriere i bankvesenet. Han har reist verden rundt i jobbsammenheng, men aldri vært tilbake Norge.

– Jeg har vært travel med familien min med fem barn og arbeid, sier Jacobs.

Sendte brev til ordføreren

I år var 83-åringen klart for et etterlengtet gjensyn.

– Følelsene mine for Norge er svært dype. Jeg synes det er et nydelig og gjestfritt land som er blitt en del av meg, sier Jacobs.

Han skrev et brev til ordfører Bakke i vinter, og etter noen uker fikk han svært positiv respons. Han ble invitert til et møte med ordføreren. Ordføreren kontaktet også pensjonert admiral Egil Eikanger som ordnet besøk på Haakonsvern og blomsternedlegging på Nordstjernen.

Tidlig om morgenen 17. mai, står Geoffrey Jacobs omkranset av korpsmusikk og Norges Sjømilitære Samfund. Han gir honnør før han legger ned en blomsterbukett på Nordstjernen.

– Norge fikk aldri den anerkjennelsen landet fortjente for innsatsen under krigen. Dere hadde en marineflåte og flåte med oljetankere som var verdens nest største. Dere var ikke bare et lite land som Belgia og Hellas, dere var en viktig alliert og det sier jeg alltid til folk, sier Jacobs.

Paul Sigve Amundsen