Sent fredag kveld kom Martin Walderhaug tilbake til Bergen. I en uke har han deltatt sammen med 993 andre kjemitalenter i den norske finalen i Kjemi-OL i Oslo. Og eleven fra Bergen katedralskole, ble like godt en av fire som sikret seg plass i den internasjonale finalen i Tyrkia til sommeren.

— Det har vært en veldig kjekk uke. Det har vært sosialt og lærerikt og det er positivt at man har et tilbud til oss som synes det er kjekt med ekstra utfordringer utover det man får på den videregående skolen, sier Martin Walderhaug.

Tett i finalen

Han forteller at det var veldig tett blant finalistene og at det bare var et par poeng som skilte dem.

— Jeg følte det hadde gått sånn noenlunde, men finalene er lagt opp slik at det man ikke skal få til alt. Så det er vanskelig å vite noe før man ser det endelige resultat, sier han.

Rekorddeltagelse

Den norske finalen i Kjemi-OL ble holdt ved Kjemisk institutt ved Universitet i Oslo. Og i år var det rekorddeltakelse med 994 deltagere fra 108 videregående skoler.

— Arrangørene har sagt at de ikke bare tester kjemikunnskap, men også hvem som er kjappest på å ta til seg nytt stoff. Alle finaledeltagerne hadde samme følelse at det var mye stoff som skulle inn og det ikke var alt som satt. Det er også en del pensum å gå gjennom før den internasjonale finalen, sier han.

Kjemi-OL i Tyrkia

Den internasjonale finalen starter i Ankara 9. juli og avsluttes den 18. juli.

— Det er flere land, som for eksempel Kina, der folk blir trent opp med tanke på dette fra de er små. I Norge har vi en litt mer laidback innstilling og det er mer et tilbud vi får på videregående, sier han og legger til:

— Så sånn sett så er det mange som har jobbet lenge i forhold til det vi har gjort. Men jeg tror det blir en kjekk opplevelse og så får vi se hvordan det går.

Feiret med kake

Walderhaug og de te andre som gikk videre til den internasjonale finalen, feiret seieren med kake i Oslo. Men så var det hjem til pizza og feiring i Bergen.

— Det er ikke så mange som vet det foreløpig, bare kjæresten min, en kompis og mine foreldre, sier han.

Og kanskje blir det mer kake på Walderhaug. Neste uke skal han nemlig delta i den norske finalen i Fysikk OL i Oslo.

— Jeg har hatt en veldig kjekk uke nå, så jeg ser for meg at det blir kjekt det også. Selvtilliten har nok fått seg en liten boost, sier han.