— Temperaturen her nede er ekstrem. I går hadde vi mellom 33 og 36 grader hele tiden. Svært mange fikk problemer på grunn av dehydrering, sier kaptein Hans-Jacob Berntsen fra Bergen.

Han leder de 322 norske soldatene som deltar i marsjen. Berntsen anslår at det tilsammen er 2500 nordmenn som er i Nederland for å gå marsjen. Flere av disse måtte få hjelp på sykehus på grunn av dehydrering.

— Det siste jeg hørte var at 320 mennesker var innlagt på sykehus. Blant disse finnes det nordmenn, men vi har ikke oversikten over hvor mange det gjelder ennå, sier Berntsen.

Tilstanden skal være kritisk for fem av deltakerne i marsjen. Det er også meldt om dødsfall.

I år er det 90 år siden den tradisjonsrike marsjen ble arrangert for første gang og det var planlagt en stor jubileumsmarkering. Ifølge Berentsen har det aldri tidligere skjedd at den er blitt avlyst.

— Jeg tror det satt langt inne å kansellere marsjen. Det ble avgjort på høyeste hold i dag, sier kapteinen.

Han er i Niijmegen for 23. gang og tar avlysningen med fatning, men Berntsen er lei seg på vegne av alle de som har brukt ferie og sparepenger på å reise til Nederland.

— Det er trist selvfølgelig. Men når folk faller om underveis, sier det noe om at temperaturen er altfor høy, sier han.

Nijmegenmarsjen går normalt over fire dager. Deltakerne tilbakelegger tilsammen 180 km. Ifølge Hans-Jacob Berntsen har marsjen 50.000 deltakere fra 43 land.

Flere nordmenn fikk problemer med dehydrering da Niijmegenmarsjen startet i går. Her leder kaptein Hans Jacob-Berentsen soldater i Nederland på en mer kjølig etappe