Kurt Oddekalv ble anholdt av politiet torsdag kveld etter at Norges Miljøvernforbund aksjonerte mot Lerøy Seafoods’ oppdrettsanlegg i Sørfjorden i Vaksdal kommune.

De hevdet å ha helt rotenon (se faktaboks) ut i anlegget for å drepe 770.000 fisk, men ifølge Lerøy Seafood Group er ingen fisk døde.

Likevel gjentar Oddekalv etter avhøret i Bergen at han forgiftet fisken.

Dette er mest sannsynlig en skrøne for å få oppmerksomhet om saken. Han har sagt i avhør at det var melk han hev i sjøen. Jourhavende Ørjan Ogne.

— Jeg kan ha brukt for svak blanding. Jeg vet ikke hvilken dose som skal til, men vi så at det ség inn i mærene. Vi har rotenon-behandlet fisken, sier Oddekalv til bt.no.

Til politiet har han sagt noe helt annet, ifølge jourhavende jurist Ørjan Ogne.

— Dette er mest sannsynlig en skrøne for å få oppmerksomhet om saken, sier Ogne til bt.no.

— Han har sagt i avhør at det var melk han hev i sjøen. At ingen fisk er død, underbygger det han sier om at han ikke har hevet gift i vannet likevel, sier han.

«Svært uheldig»

Politiet har også vært om bord i båten «Miljødronningen» og avhørt mannskapet på stedet.

Siktelsen om forsøk på grovt skadeverk står likevel ved lag.

- Vil saken får et etterspill for Oddekalv?

— Det er svært uheldig at politiet må bruke ressurser på en skrøne. Men hvilke konsekvenser det vil få for ham, vil jeg ikke spekulere i nå, sier Ogne som tross alt ser et lyspunkt:

— Jeg sitter her med 1000 andre mer presserende saker. På en måte kan du si at det var bra at det ikke var sant. Det hadde vært alvorlig miljøkriminalitet hvis han hadde hevet ut rotenon.

Reddet av galopperende advokat

Oddekalv ble satt i forvaring torsdag kveld.

— Jeg var inne i tre timer. Jeg fikk lesestoff og storbyhotellet var bedre enn i Oslo. Til slutt kom advokaten (Per Magne Kristiansen) galopperende i oransje bukse og reddet meg ut, sier Oddekalv til bt.no.

Det blir fiskesuppe uten laks og et stykke biff. Jeg fortjener middag nå. Det har vært en hard dag på jobben. Kurt Oddekalv

Han er på vei hjem til det han kaller en fortjent middag.

— Det blir fiskesuppe uten laks og et stykke biff. Jeg fortjener middag nå. Det har vært en hard dag på jobben.

Strid om anlegg

Norges Miljøvernforbund mener Lerøy har tatt seg grovt til rette i Sørfjorden og at oppdrettsanlegget er et siste nådestøt for villaksen i Daleelva og Voss.

Anlegget har ligget ved Sandvik i Sørfjorden siden mars, og ble ikke tatt godt imot av Vaksdal kommune da det kom.

Ordfører Eirik Haga bekrefter at kommunen frykter rømt oppdrettslaks og lakselus og helst ser at kommunen var helt oppdrettsfri, men avviser at anlegget er ulovlig plassert.

— Vi er veldig opptatt at å verne om villaksen vår, i Daleeleva, Vossovassdraget og Ekso. Dale jakt og fiskarlag, sammen med Universitetet i Bergen gjør en kjempejobb for å verne Daleelva, det pågår en aksjon for Vossolaksen, og det blir også gjort tiltak i Ekso, sier ordføreren.

Konsesjonen for anlegget Oddekalv aksjonerte mot lå, tidligere to-tre kilometer inne i fjorden. Da kommunen skulle rullere arealplanen sin ønsket den å få anlegget helt vekk, men Fiskeridirektoratet varslet motstand.

Konflikten ble løst ved et kompromiss i 2006, der konsesjonen ble flyttet dit det ligger i dag.

Rundt klokken 12.30 i dag fikk ordføreren i Vaksdal kommune en melding som fikk han til å ringe lensmannen.

— Jeg fikk en veldig urovekkende melding fra Kurt Oddekalv om at de holdt på med rotenonbehandling av anlegget, og det er ulovlig. Når aksjonen tar en slik form at en snakker om å rotenonbehandle et anlegg er det ulovlig, og jeg kan ikke godta ulovlige aksjoner, sier Haga.

GRØNN KRIGER: Politiet tok torsdag kveld inn Kurt Oddekalv, som selv titulerer seg som president i Green Warriors of Norway til avhør. Han er siktet for forsøk på grovt skadeverk
RUNE NIELSEN