Han bor med Nina Rasch-Olsen i eneboligen i Øygarden. Ferien i Asia gikk mot slutten da de fikk telefon hjemmefra. Det hadde vært innbrudd hos dem, trolig rundt 12. januar.

Truser, parfyme og dyre dråper

Politiet mener tre rumenere står bak innbruddet, i tillegg til innbrudd i fem andre boliger i Fjell, Sund og Bergen. Alt skjedde i løpet av en uke.

— Det vi har opplevd er en bagatell i forhold til det folk i Lærdal har gjennomgått, men det er svært ubehagelig at det har vært fremmede i huset vårt. Samtidig forstår jeg ikke hvorfor de stjal trusene mine. Også barberutstyret forsvant, i tillegg til Ninas parfyme og all konjakken og whiskyen som hun samlet på, sier Eivind Robert Oen.

Innbruddstyvene rotet på badet til Eivind Robert Oen og Nina Rasch-Olsen.

— Det var dyre dråper, jeg har samlet på flaskene i flere år, og de kostet flere tusen kroner stykket, men det verste er at det har vært fremmede her inne. Det første jeg gjorde da vi kom fra ferie, var å vaske huset med grønnsåpe og klorin. Jeg ville ha de skyldige ut, sier Nina Rasch-Olsen.

Fengslet i fire uker

Også flere av smykkene til ekteparet er borte, i tillegg til klokker, men noe er funnet igjen.

Politiet mener at samboerparet i Øygarden var de første ofrene for banden. Søndag ble de tre rumenske mennene på 26, 33 og 34 år pågrepet i et hus på Fjell på Sotra. En fjerdemann ble også tatt, men siden løslatt.

Onsdag ble de tre varetektsfengslet i fire uker. De nektet for å stå bak innbruddet hos Eivind og Nina, til tross for at politiet fant noen av deres eiendeler hos rumenerne.

— Vi fant tyvegods fra seks boliger, sa politiadvokat Torunn Strand etter fengslingsmøtet.

Takker politiet

Verdier for flere hundre tusen kroner forsvant fra de seks hjemmene, men en del er kommet til rette.

De tre rumenerne innrømmet at noen av dem sto bak fem innbrudd, men nektet altså for innbruddet hos samboerparet i Øygarden.

— Vi er glade for at politiet har pågrepet mistenkte. Det gjør oss beroliget, all honnør til politiet. Nå monterer vi alarm i huset, sier Oen.

— Vi har ikke oversikt over den totale verdien av det som er borte, men parketten vår ble ødelagt under innbruddet. Alt må tas opp og legges på nytt. Og to menn var her nesten hel dag for å skifte vinduet. Det blir raskt et sekssifret beløp, legger han til.

Inn gjennom vinduer

I tillegg til innbruddet i Øygarden, er banden siktet for fem andre innbrudd. I samtlige hus er ruter knust eller brutt opp.

  • 16. januar: Innbrudd i en bolig på Fjell. Der ble vinduet brutt opp. Blant annet forsvant et nettbrett.
  • 17. januar: Rute knust i en bolig i Arna. Data- og fotoutstyr, i tillegg til bunadssølv og et skrin med nøkler, forsvant.
  • 18. januar: Vindu knust i hus i Sund. PC, smykker, ringer og bunadssølv forsvant.
  • 19. januar: Innbrudd i to boliger på Fjell på Sotra. Laptop, flere nettbrett, amerikanske dollar, gullarmbånd, smykker og klokker meldt stjålet.

- Inhumant på glattcelle

Forsvarerne til de tre rumenerne ba under fengslingsmøtet i Nordhordland tingrett om at mennene ble løslatt. De er ikke straffet i Norge tidligere.

— Det er skjellig grunn for å mistenke min klient, men det er inhumant og i strid med menneskerettighetene å føre ham tilbake til glattcelle, der han har sittet i over tre døgn. Jeg ber om at han løslates mot meldeplikt. Han har bolig her og er ikke straffet tidligere, sa Helge Hansen.

Han er forsvarer for 26-åringen. Advokat Jannicke Keller-Fløystad forsvarer 33-åringen, mens Gunnar Svartveit bistår 34-åringen. De argumenterte på samme måte som Helge Hansen, uten å bli hørt av Nordhordland tingrett.

Retten mener at det er fare for at de tre kan begå nye kriminelle handlinger hvis de løslates eller reise fra Norge for å slippe straff. Derfor ble de varetektsfengslet i fire uker. Mennene tok betenkningstid før de bestemmer seg om de vil anke eller ei.

I RETTEN: Forsvarerne Gunnar Svartveit og Helge Hansen (t.h.) i Nordhordland tingrett. De ba om at klientene deres ble løslatt mot meldeplikt, men fikk ikke medhold.
PER LINDBERG