I mars ble 45.000 passasjerer kontrollert av Skyss. Da ble 400 snikere tatt. Hittil i april er 46 av drøye 9300 tatt på fersken uten billett.

— Vi har hyppigere kontroller nå, sier Ingrid Dreyer, kommunikasjonsrådgiver i Skyss.

— Målet er ikke å ta flest mulig snikere. De mange kontrollene er i første rekke for en preventiv effekt - for å hindre folk i å snike, sier hun.

Nytt billettsystem

Kontrollene er foretatt i hele fylket, men størsteparten er gjort i Bergen. Etter hvert som Bybanen starter opp, er målet å kontrollere 60.000 passasjerer hver eneste måned. En av grunnene er det nye billettsystemet.

— Når Bybanen kommer er billettsystemet basert 100 prosent på tillit. Folk ha betalt før de går inn på banen. Da blir kontrollene en viktig del av systemet, sier Dreyer.

I løpet av året skal Skyss bruke 2,3 millioner kroner på kontrollene.

— Med tanke på at det gjennom vårt system går 1,4 milliarder i løpet av et år, så er ikke det veldig mye for å sikre disse billettinntektene, mener Dreyer.

Forberedt på forviklinger

I løpet av helgen blir det montert nye kortautomater og billetteringsmaskiner i Bergen Sør. Det vil føre til en situasjon der noen busser kjører med nytt system, mens andre fortsatt har det gamle.

— Det vil nok bli en del forviklinger, men vi håper at dette vil gå så bra som mulig, sier Dreyer.

Folk har mulighet til å benytte sitt gamle kort i det nye systemet, men du må ha med kvitteringen for kortet. Det beste er om kundene har med seg både nytt og gammelt kort, sier Dreyer.

— Vi har gitt klare retningslinjer til sjåførene om at kundene ikke skal bli skadelidende for at vi har et nytt system.

Sniker du på bussen? Diskuter saken i kommentarfeltet.