— Dette er et yrke som krever tålmodighet, sier Bjørn Emil Haugsvik.

24 våkne øyne stirrer interessert mot ham. Ungdomsskoleelevene står i en halvsirkel og er lutter øre under Haugsviks presentasjon. Han viser dem verktøy de nok aldri har hørt om før.

— Stikkemaskin, bukkemaskin og borti hjørnet der står en rundemaskin, sier han.

Den erfarne blikkenslageren forklarer hvordan man setter sammen en liten metallboks. Snart skal elevene få prøve selv.

Blikkenslager eller journalist?

Venninnene Susanne Traasdahl Wiborg, Maria Torres og Kine Lillevik er de eneste jentene i rommet. Da prosjektet "Ka vil du bli?" ga dem muligheten til å prøve ulike yrker i praksis, valgte jentene en dag som blikkenslagere. Etter et par timer i arbeid, er de sikker i sin sak.

— Det var gøy, men jeg hadde blitt lei i lengden, sier Torres.

— Jeg vil heller bli journalist, sier Wiborg.

— Jeg tror ikke dette er noe for jenter, sier Lillevik.

Usikker alder

Haugsvik medgir at det ikke akkurat strømmer nykommere til yrket hans for tiden. Han tror bevisstgjøring kan hjelpe elevene å ta riktige karrierevalg.

— Mange vet ikke hva en blikkenslager gjør før de kommer hit, men noen liker det faktisk så godt at de bestemmer seg for å søke. Det viktigste for meg er at ungdommene tar riktig valg. Ingen er tjent med at elevene dropper ut av videregående fordi de ikke trives på skolen, sier Haugsvik.

Benjamin Hansen fra Rådalslien skole er glad han får prøve ulike yrker.

— Jeg har mine tanker om hva jeg vil bli, men jeg er ikke sikker. Når man er 15 år, kan man ombestemme seg fra dag til dag, sier han.

- Altfor mange dropper ut

Høsten 2008 ble faget «Utdanningsvalg» innført i alle landets ungdomsskoler. Faget skal gi elevene et bedre grunnlag for å velge riktig utdannelse. I kommuner og fylker landet rundt har det siden blitt satt i gang flere prosjekter som skal bidra til å nå regjeringens mål: Minst 75 prosent av elevene som begynner på videregående skole, skal fullføre innen fem år.

Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune spiller på lag om flere av disse prosjektene, «Ka vil du bli» er at av dem. Prosjektleder Aase Bergmann er stolt av at alle Bergens ungdomsskoler får ta del i prosjektet.

— Vi lar elevene prøve seg i mange forskjellige yrker, da vil de bli mer sikker på hvilken karriere de skal velge. Altfor mange dropper ut av videregående i dag, og vi tror at vi kan redusere tallene hvis elevene på forhånd vet hva de søker seg til, sier hun.

Jobber mot 2015

Den rykende ferske tilstandsrapporten for videregående opplæring i Hordaland viser at 72 prosent av elevene som begynte på grunnkurs i 2005, fullførte innen fem år etter de startet.

ET LIV PÅ SCENEN: Henrik Rognaldsen (til h.) har allerede bestemt seg for å bli skuespiller. -Men det er jo greit å prøve seg litt i andre yrker også, sier han. Her sammen med Henrik Berg og Even Solberg.

Gjennomføringsgraden har holdt seg rimelig stabil i over ti år. Seniorrådgiver i fylkeskommunen, Marianne Haaland, innrømmer at det er vanskelig å se konkrete resultater av de ulike tiltakene — ennå.

— Det er fortsatt for mange som slutter, men vi er på vei. Tallene er uansett nyttig. Et av funnene våre viser at mange bruker lenger enn normert tid fordi de ombestemmer seg i første eller andre klasse. Det betyr at vi jobber med de riktige spørsmålene, sier hun.

Haaland er usikker på om Hordaland vil klare å innfri regjeringens mål innen 2015.

— Det er umulig å si, men det legges ned betydelige ressurser for å få flere elever til å bli værende i skolen. Det er av stor samfunnsmessig betydning at vi får frafallstallene ned, sier Haaland.