– På flyspråket kalles det en krenkelse av luftrommet hvis en flyr inn i et område uten tillatelse. Her kaller vi det en krenkelse av luftrommet hvis noen flyr over Stord uten å komme ned for å spise vafler med oss, sier Otto Pedersen i Stord Flyklubb .

Etter en flytur i et av klubbens toseters mikrofly har han kaffen klar i klubbhuset på Stord lufthavn.

Populært

– Mikrofly er blitt veldig populært. Vi har gått fra 20 til 80 medlemmer i klubben etter at vi kjøpte slike fly, forteller han.

Pedersen liker seg best i moderne fly med gps og moderne instrumenter. Flyskolesjef Bjørn Østrem er av en annen oppfatning.

– Dette flyet kalles for Bingo, sier Østrem inne i hangaren mens han deiser håndflaten ned i et metallblankt fly så det gir gjenklang. Flyet har rette vinkler og er full av popnagler, ikke et skoleeksempel på aerodynamisk utførelse med andre ord.

Duppedingser

– Flyet gir seg ikke ut for å være noe det ikke er. Det har liten motor, men det løfter voldsomt godt på lav hastighet, så det egner seg veldig godt til korte baner. Det er robust og tåler mye juling. Er du uheldig å gjør skade på det er det bare å få tak i aluminiumsplate og poppe det fast. Det er et lurt fly på mange måter, og så er det mye billigere enn moderne mikrofly, sier han.

Skolesjefen har flydd i snart 40 år, og var en av de første i Norge til å prøve mikrofly. Han har ikke mye til overs for moderne digitale instrumenter når han flyr.

— Skjermene er vanskelige å se i sterk sol, og slike «duppedingser» gir dessuten masse informasjon som en ikke trenger, kommenterer han.

fakta/ Mikrofly

  • Må fly innenfor angitte høyder.
  • Kan ikke flyes mellom solnedgang og soloppgang.
  • Max to personer i flyet
  • Max startmasse inkludert drivstoff og personer er 300 kg for enseter og 450 kg for toseter.

Kilde: Norges Luftsportforbund

KOS: Kaffi og vaffelspising er en prioritert aktivitet i Stord flyklubb, forteller Otto Pedersen.
Rune Stølås
«BLIKKBOKS»: Det er delte meninger om den gamle traveren Bingo i flyhangaren.
Rune Stølås
POPULÆR MODELL: Det nysertifiserte tyske CT-flyet blotter sine 100 hestekrefter. - Dette flyet er romslig for store folk... og lett å komme inn og ut av for gamle folk, sier Bjørn Østrem og kremter.
Rune Stølås