«Når enden er god...» lyder innledningen til tegneserien som skal lære barn og unge god dokultur. I disse dager mottar alle barne— og ungdomsskoler i Bergen klistremerker og tegneserier som skal lære dem dovett.

— Målet er å hindre at uønsket avfall havner i do, forteller Ivar D. Kalland, fagdirektør i vann- og avløpsetaten.

Fra 10. november kan elevene delta i en konkurranse på internett, med pengepremier til de skoleklassene som kan mest om vann og avløp.

— Vi har fått reaksjoner fra en skole som synes det er ille at vi bruker penger på en sånn kampanje. Det er kjekt å høre at ungdommen er pengebevisste, men utgiftene til denne kampanjen er minimale sett i forhold til alle pengene kommunen er villig til å bruke på å rydde opp i avløpene, kommenterer Kalland.

Noen problemer kan rett og slett ikke løses ved å bevilge mer penger.

— Det er mange miljøgifter vi ikke får has på dersom de havner i avløpssystemet, forteller fagdirektøren.

Selv om håpet er at materiellet skal tas i bruk i skolen, håper Kalland at aksjonen først og fremst kan gi resultater i den enkelte husholdning.

— Dette har ikke noe med skoledoer å gjøre. Dette handler om forsøpling fra private husholdninger, sier fagdirektøren.

Vann- og avløpsetaten griper fatt i barn og ungdom.

— Barn er kanskje de som skjønner ting fortest. Håpet er at de skal si fra hjemme og at de ikke kaster miljøgifter i do når de selv blir voksne, tenker Kalland.

«Jeg er åpen for det meste, bare det beste!» er mottoet i holdningsmateriellet, som er utarbeidet av NORVAR, den norske foreningen for vann- og avløpsverk.

Kalland ser at det kan være vanskelig å eliminere miljøgiftene fullstendig.

— Jeg tipper at til og med Kurt Oddekalv har skylt malingskosten under springen, smiler han.

Men vi kan alle bli litt flinkere.

NEI: Kondomer, tamponger, bind, medisiner, maling og white spirit er noe av det som ikke skal skylles ned i do, ifølge tegneserien fra NORVAR.<p/> ILLUSTRASJON: OLAV ASLAND