— Dette er en elendig sang som ikke har noe med russ å gjøre i det hele tatt. Særlig ikke når man vet at det skjer seksuelle overgrep i forbindelse med feiringen, sier Stian Langeland som sitter i russestyret på U. Phil videregående skole.

Låten «Alla som inte dansar er voldtektsmenn» ble lansert som kandidat til årets russesang. Den fikk svært mange stemmer, men nådde ikke helt til topps og havnet på en andreplass. Likevel er de fengende rytmene blitt svært populære blant årets russ. Ifølge Langeland spilles den ustoppelig på russebussene og på utesteder der russen vanker.

Opplevde overgrep selv

— Da vår skole var ansvarlig for et russearrangement sa jeg klart fra om at vi ikke ville at sangen skulle spilles. Men da det offisielle arrangementet var over, var det den første låten som kom, sier han.

På musikkvideoen er alle maskerte. Det gjøres seksuelle bevegelser. Om og om igjen synges det «Alla som inte dansar er voldtektsmenn, alla som inte dansar er voldtektsmenn, alla som inte dansar er voldtektsmenn».

To russejenter som har vært utsatt for overgrep er med på intervjuet med bt.no. De ønsker ikke å stå fram med navn, men forteller at de synes den populære russelåten er støtende og vond å høre på.

— Sangen ødelegger mye for russefeiringen. Jeg blir lei meg, men prøver å holde masken, sier en av dem.

Alle på skolen støtter aksjonen

Etter at hun hadde vært utsatt for voldtektsforsøk på et utested opplevde hun at sangen ble spilt like etterpå.

Snart er det klart for russetreff i Kongeparken. Der er det et sterkt fokus på å forhindre at det skjer seksuelle overgrep. Stian Langeland mener det er merkelig at «Alla som inte dansar er voldteksmenn» spilles i en slik sammenheng.

— Hvis det nå skulle bli tre voldtekter der i år, tror jeg nok det vil komme reaksjoner, sier han.

I dag startet Langeland og flere av medelevene hans starte en underskriftskampanje for å hindre at låten blir spilt på årets russearrangement. Alle de 88 russene som var til stede på skolen skrev under. Nå håper de å få flere skoler med seg på kampanjen.

- Bør få dårlig samvittighet

— Vi ønsker ikke at folk skal synes synd på oss. Vi vil bare at folk skal bli bevisste på innholdet i denne sangen og ta avstand fra det, sier en av jentene.

Elevene tror mange ikke tenker over hva teksten i låten faktisk går ut på, men tror mange vil være enige med dem når de blir oppfordret til å ta avstand.

— De som spiller sangen bør få dårlig samvittighet, mener de tre.

Vil fortsatt spille låten

Kai Christian Bjørndal ved utestedet Exodus avviser at de vil slutte å spille låten.

— Jeg kan ikke svare på vegne av andre enn meg selv. Men den sangen er jo en hit og trekker utrolig mye folk på dansegulvet, så den slutter vi nok ikke å spille med det første, sier han.

Bjørndal synes det er rart at russen reagerer på akkurat denne teksten.

— Amerikanske rappere har jo mye verre tekster, så da kunne de like gjerne reagere på dem. De som ikke liker låten kan jo gå inn på den andre siden hos oss, sier han.

Sikkerhetsansvarlig for russetreffet i Kongeparken Håkon Lund, avviser at norske russehiter er en del av det offisielle arrangementet.

— Vi har kun live-program med nærmere 30 band. De Dj`ene vi bruker er verdenskjente og spiller neppe russemusikk, sier han.

Hva synes du? Diskuter saken her!

SIER NEI: Stian Langeland ved U. Phil videregående skole tok initiativet til kampanjen mot russesangen.