— Vi håper at alle som er motstandere av diskriminering og rasisme møter opp. Det er uakseptabelt at en byråd kommer med slike uttalelser. Til nå er 54 organisasjoner klare, og flere vil komme til, sier initiativtaker Amir Payan, som er bystyrerepresentant for SV.

Han er også sekretær i Etnisk likestillingsutvalg i Hordaland.

«Christoffersen må gå av»

Det var i et intervju med Åsane Tidende at den nye byråden for byggesaker og bydeler, Øistein Christoffersen (Frp), sammenliknet integrering av innvandrere med oppdragelse av hunder.

— Vi må sørge for at de som er her blir integrert på en skikkelig måte. Det inkluderer opplæring i både språk og hvordan vårt samfunn fungerer. Det handler om grensesetting, og er ikke annerledes enn å oppdra barn eller hunder, sa Frp-byråden til avisen.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og byråden har siden lagt seg flat og beklaget uttalelsen.

Men det flerkulturelle Bergen synes ikke dette er nok. Målet med aksjonen er å få byråden avsatt.

— Alle organisasjonene skal møtes førstkommende mandag for å bli enige om en felles plattform for aksjonen. Hovedparolen vil bli «Christoffersen må gå av», sier Payan.

På møtet skal organisasjonene blant annet diskutere hvordan de skal forholde seg til byrådet som helhet.

Tog til Rådhuset

Payan håper og tror at mange vil stille seg bak aksjonen. Fakkeltoget skulle i utgangspunktet gått av stabelen førstkommende mandag, men på grunn av stor interesse har initiativtakerne valgt å utsette aksjonen. Aksjonistene skal gå i tog fra Torgallmenningen til Rådhuset, der de skal troppe opp i forkant av bystyremøtet.

— Vi ønsker å mobilisere flest mulig. Bergen er en flerkulturell by, og en uttalelse som krenker byens flerkulturelle borgere rammer byen som helhet. Derfor er dette alle bergenseres ansvar, sier Payan.

Han håper å se aksjonister fra hele det politiske spekteret.

— Det er viktig å understreke at dette ikke er en aksjon kun for innvandrere og folk på venstresiden. Vi håper også å få med oss folk fra høyresiden, og da særlig fra Frp, sier Payan.

SV-politikeren sier han er blitt kontaktet av flere Frp-medlemmer som har beklaget Christoffersens uttalelser på vegne av partiet.

KREVER HANS AVGANG: Aksjonistene krever at Øistein Christoffersen går av som byråd for byggesaker og bydeler. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ
INITIATIVTAKER: Amir Payan (SV) har tatt initiativet til aksjonen. - Som bystyrerepresentant med innvandrerbakgrunn må jeg være den første til å reagere, sier han.