Marius Sjursæter (20) og Jan-Rhoar Skjøndal (17) skal stille med flagget på brystet når verdensmesterskapet i kampsportstilarten Sanshou går av stabelen i Beijing i november.

Sporten er Kinas nasjonalsport og kan beskrives som fullkontakts kinesisk kickboksing. Speaker.no beskriver sporten slik: Sanshou er en fullkontaktsgren hvor to utøvere konkurrer med hverandre ved hjelp av slag, spark og nedlegginger. Det konkurreres i forskjellige vektklasser. Man får poeng for vanskelighetsgraden på teknikk og utøveren som vinner to av de tre rundene, vinner kampen.

Trent siden de var små

Rhoar Skjøndal er leder for kampsportsgruppen ved Flaktveit idrettslag og far til Jan-Rhoar.

Han er svær stolt over guttenes prestasjoner.

– De har drevet med kampsport som taekwondo og karate siden de var rundt åtte-10 år gamle. Jan Rhoar har deltatt i kamper siden han var ti år, forteller faren.

Begge to har trent kickboxing de senere årene.

Jan-Rhoar hevder seg i norgestoppen i taekwondo, kickboxing og sanshou, og har i tillegg gode plasseringer i karate . Marius har fra tidligere sølv i ungdomsklassen i nordisk stilartmesterskap og han har deltatt i stilarts ungdoms-VM. Begge deler i karate.

Tre fra klubben på landslaget

Sanshou er en relativt ny sport i Norge, som kom i 2004. To år seinere startet Flaktveit IK med konkurranser i grenen.

Flaktveit IK har fra høsten 2007 partier i Sanshou, foreløpig bare for viderekomne kampsportsutøvere.

Skjøndal sier at ivrig trening og gode resultater i konkurranser er viktigste faktor for at hans gutter er tatt ut til VM. Til sammen er tre gutter fra klubben med på landslaget. Tredje mann er Petter Vallestad (26) som er nordisk mester av året.

Ikke redd

I sommer var laget på treningsleir i Kina, noe som ga veldig stort utbytte.

– Der plukket vi med oss en del teknikker i nærkampdelen av sporten, som nedlegginger eller take downs, som det og heter, forteller Skjøndal.

Selv om sanshou kan høres ut som en brutal sport, der det meste utenom å kaste noen med hodet først og spark i edlere deler er tillatt, er ikke Skjøndal redd for skader.

– Man kan være redd for alt mulig i verden. Jeg tror ikke det er mindre å være redd for når en 16-åring spiller fotball på høyt nivå. Det er ikke problemer så lenge en følger treningsplanene og er godt forberedt, sier han.

NM i Bergen

Utøverne drar til VM i Kina med mål om å gjøre det beste ut fra de norske forholdene.

– Det blir absolutt tøff konkurranse! Kina, Vietnam, Russland og Iran er de ledende nasjonene, og resten av verden ligger et godt stykke under, forteller Skjøndal.

Om sporten ikke trekker så mange publikummere i Norge ennå, så forventes det fullt liv på tribunene i Kina.

Men før VM venter sportens første norgesmesterskap i Bergen, i midten av oktober.

– Vi håper at det skal bli en boom i Norge. Vi er ikke fornøyd med å være best i Norge. Vi fikk tre sølv i Nordenmesterskapet. Hadde vi vært på treningsleiren i Kina først hadde vi kanskje fått tre gull, sier Skjøndal.

17-åring i senior-VM

Michael Storebø er landslagstrener, eller bruttogruppeleder som det offisielt heter.

– Det er to dedikerte, fokuserte, kjekke gutter som skal til VM. De står på hver dag og gir alt på trening, sier han.

Særlig spesielt er det at 17-år gamle Jan-Rhoar skal delta i senior-VM.

– Vi måtte søke dispensasjon. Han får ikke skikkelig matching i Norge, sier Storebø.

Foreløpig er det bare Marius Sjursæter og Jan-Rhoar Skjøndal som er tatt ut til VM, men etter NM kan det være at to til skal vurderes.

Knockout Magasinet
Knockout Magasiet
Knockout Magasinet