• Enten sitter eg her og strikker, ellers så svever eg i det blå, ler Solveig Skaar Pedersen (83). Oldemoren fra Fyllingsdalen har hodet fullt av nye tandemhopp.

For en måned siden hoppet hun på Kypros. I dag pakker hun kofferten for en fallskjermtur til Thailand. I bakhodet lurer invitasjonene til å hoppe i Japan, India og Russland. I vinter er hennes tandemspartner fra Voss, svenske Patrik Norlen, på plass i New Zealand. Dit bare må hun.

— Målet er 10 hopp, minst, før eg gir meg, kommer det bestemt fra Solveig Skaar Pedersen.

«Et annet menneske»

Den 83-årige oldemoren fra Fyllingsdalen ble landskjent i sommer da hun - med pressen på slep - gjennomførte sitt livs andre tandemhopp på Voss.

Det første hoppet ble en sjelssettende opplevelse på mer enn en måte. I november i fjor mistet Solveig Skaar Pedersen sin mann og opplevde livslysten svinne.

Midt i alle tunge tanker stakk den opp, den gamle drømmen om å hoppe i fallskjerm. Så bare gjorde hun det. I all stillhet.

I et tresiders skriv om fallskjermeventyret sitt, skriver Solveig følgende om den opplevelsen:

«Oppe i luften i selve svevet følte jeg en forandring med hele min personlighet. Det ikke bare føltes, men jeg er overbevist om at noen tok meg i hånden. Jeg ble plutselig et annet menneske.»

Fest for babuska

Nå sitter hun her i godstolen i toromsleiligheten i Dag Hammerskjøldsvei og beskriver med smil og latter turen til Kypros. Dit kom hun som ordinær charter-turist med én tanke i hodet - få til et tandemhopp.

Det ble fikset, for å gjøre en lang historie kort. At fruen ikke snakker et ord engelsk er ingen hindring, når hun har bestemt seg.

Heller ikke på Kypros er fallskjermhoppende oldemødre et dagligdags syn. Oldemorhoppet ble feiret på hotellet - med fru Solveig som æresgjest.

— Babuska, babuska, ropte de til meg og pekte på en storskjerm midt i lokalet. Da så jeg plutselig at jeg kom svevende. På kypriotisk tv!, ler hun og løfter videokassetten med de minneverdige bildene.

Dyr hobby

Opplegget for Thailand-turen er nesten i boks. Hennes kontakt på reisebyrået har klarert en tandempartner som må flys inn fra Belgia. Hun er rede til å dra på kort varsel og pakker kofferten i dag.

Største problemet med Thailand-turen, slik hun ser det, blir alle timene i flysetet uten strikketøy. Solveig Skaar Pedersen har strikket kofter for Norsk Håndstrikk i 52 år. Håndarbeidet er fast følge, men strikkepinner passerer ikke sikkerhetskontrollen.

— Det blir helt forferdelig. 15 timer på flyet skal eg sitte der og bare se på meg sjøl, sier hun forferdet.

— Å reise jorden rundt og hoppe fallskjerm blir en dyr hobby?

— Åh, nærmest fnyser hun: - Det har aldri vært nokken som har gitt meg nokke. Koffor ska det vere nokke igjen etter meg? spør Solveig Skaar Pedersen og legger til:

— Ungene er heldigvis enige i det.

UNG ÅTTIÅRING: - Jeg føler meg ikke som en dag over 50, ler Solveig Skaar Pedersen (83), som nå reiser jorden rundt og hopper i fallskjerm.<br/>Foto: FRED IVAR KLEMETSEN